Het park in Den Burg
Het park in Den Burg Foto: Jeroen van hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Democracy Alive in centrum Den Burg

Algemeen

Er begint meer duidelijk te worden over het programma van Democracy Alive, het festival dat donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 april in Den Burg wordt gehouden.

Het festival geldt als dé Europese verkiezingsbijeenkomst in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement die van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei in de Europese lidstaten worden gehouden.

Bedoeling van het festival is Europese politici en kiezers met elkaar in contact te brengen. Het festival wordt georganiseerd door de European Movement International in Brussel.

Er komt voor het festival een grote tent op de Groeneplaats te staan en in De Wezentuin komen diverse kleinere paviljoens van uiteenlopende belangenorganisaties met evenementen en presentaties van invloedrijke personen. Wie moet nog bekend worden. De European Movement heeft voor de grote tent een eigen invulling.


Texel krijgt binnen het geheel een eigen tent waar bezoekers volgens de gemeente door middel van een bijzondere virtual reality het eiland kunnen beleven. "Mooie beelden maar ook gevoel en geur spelen hierbij een rol."

Tegenover de tent komt een 'zeepkist' als een soort van speakerscorner waar iedereen zijn of haar mening kan geven. Er komen whiteboards waar mensen die liever schrijven in plaats van iets te zeggen hun mening kwijt kunnen.

Volgens de gemeente worden deelnemers uit de Europese, landelijke en lokale politiek en van belangenorganisaties actief benaderd om mee te doen aan de speakerscorner. "Als dat buitenlandse gasten betreft, zal de voertaal Engels zijn waarna een Nederlandse samenvatting wordt gegeven."

Vrijdag 12 en zaterdag 13 april wordt van 20:00 tot 21:00 uur een talkshow gehouden, waarbij opvallende dingen van de dag worden doorgenomen en waar wordt nagepraat door verschillende gasten.

Op vrijdag is de leiding aan tafel in handen van Tessa van Daalen, op zaterdag begeleidt burgemeester Michiel Uitdehaag de gesprekken. De locatie van de talkshow moet nog bekend worden.

Kunstenaarsvereniging Zout is benaderd met de vraag of leden aan de hand van enkele thema's en stellingen over democratie tijdens het festival kunstwerken willen maken. Het idee is dat er gesprekken tot stand komen met voorbijgangers over de interpretatie van de thema's.

Naar verwachting komen diverse kopstukken uit de politiek naar Democracy Alive. Er worden ook ruim drieduizend voornamelijk buitenlandse jongeren verwacht.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 15 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1