Logo texelsecourant.nl
Hoogheemraad Kees Stam van Hollands Noorderkwartier bekijkt de nieuwe buizen tussen het PH-gemaal en de Waddenzee.
Hoogheemraad Kees Stam van Hollands Noorderkwartier bekijkt de nieuwe buizen tussen het PH-gemaal en de Waddenzee. (Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

PH-gemaal definitief aangesloten op zee

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat het Prins Hendrikgemaal definitief aansluiten op de Waddenzee.

Er zijn twee buizen van 220 meter lang met een diameter van 1,2 meter aangelegd in het zand om het water van het gemaal in zee te krijgen.

De nieuwe aansluiting was volgens het hoogheemraadschap nodig in verband met de aanleg van de nieuwe zanddijk langs de PH-dijk.

Volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap ging het water van het PH-gemaal de afgelopen tijd via een tijdelijke buisconstructie naar de Waddenzee, maar is er nu een definitieve uitstroomconstructie aangelegd in het nieuwe gebied.

Het PH-gemaal heeft de capaciteit om 110.000 liter water per minuut in zee te pompen. Het hoogheemraadschap is bij de nieuwe PH-zanddijk nu nog bezig met de verdere aanleg van wandelpad, fietspad en een uitkijkpunt in het nieuwe gebied.


Hoogheemraad Kees Stam van Hollands Noorderkwartier bij de definitieve buizen tussen het gemaal en de Waddenzee.


De buizen van het PH-gemaal op het zand van het nieuwe gebied bij de PH-dijk. Links de sleuf waar de buizen in komen te liggen. (Foto Ton Zegers)

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ga speulen met Ouwe Sunderklaas:Reageren!