Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Rechter: RvT Texels Museum had directeur niet mogen schorsen

Juridisch

De voorzieningenrechter in Alkmaar heeft de Raad van Toezicht (RvT) van Stichting Texels Museum (STM) een stevige tik op de vingers gegeven.

Dinsdag bepaalde de rechter dat de RvT directeur Pauline Folkerts vorige maand nooit had mogen schorsen. Dat besluit is genomen in strijd met de "redelijkheid en billijkheid", aldus de rechter.

Door de beslissing is de RvT verplicht Folkerts binnen twee dagen in haar oude functie van directeur te laten terugkeren bij STM, waar zij mede op aanwijzing van de rechter in elk geval voorlopig deel uitmaakt van een driekoppige directie. De RvT is door de rechter opgedragen alle medewerkers en vrijwilligers te informeren dat de schorsing onterecht was, door de rechter is teruggedraaid en dat Folkerts haar taken weer hervat.

Folkerts gaat nog niet onmiddellijk aan het werk. Tijdens de rechtszaak enkele weken geleden spraken beide partijen af een vonnis in de zaak niet voor 5 april aanstaande effectief in werking te laten treden. Dit verschaft de tijd en gelegenheid plooien glad te strijken in de onderlinge verstandhouding tussen Folkerts en de RvT. Die is door de gang van zaken ernstig verstoord. De rechter spreekt in het vonnis van een "vertrouwenscrisis".

Folkerts trad medio 2015 in dienst bij STM en was vanaf april vorig jaar maandenlang uit de running. In december ging ze weer volop aan de slag, nadat ze eerst een periode passende werkzaamheden had verricht. Tijdens haar afwezigheid werden haar taken waargenomen door twee interim-directeuren.

Met hen samen werkte Folkerts al samen aan de vorming van een driekoppige directie – een wens van de RvT – toen ze door een opeenstapeling van factoren met diezelfde RvT in botsing kwam. Op verzoek van de RvT verrichtte Folkerts na een gesprek op 18 januari tussen 28 januari en 5 februari tijdelijk geen werkzaamheden. Toen zij op 5 februari weer aan het werk ging, werd zij door de voorzitter van de RvT ter plekke geschorst en gesommeerd het gebouw te verlaten.

Daarmee ging de RvT veel te kort door de bocht, aldus de voorzieningenrechter. Folkerts is niet in de gelegenheid gesteld zich te verweren tegen aantijgingen van de RvT dat zij "een eigen koers" voer en "zich niet wilde committeren". Uit interne correspondentie blijkt volgens de rechter juist dat zij volmondig meewerkte aan de door de RvT gewenste structuurwijziging bij STM. Ook heeft Folkerts voldoende duidelijk gemaakt dat zij – samen met haar twee beoogde mededirecteuren - de RvT "actief" in dat proces wilde betrekken, aldus de rechter. Daarmee zijn er volgens haar geen "deugdelijke gronden" voor een besluit de directeur te schorsen.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 16 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00