HHNK en SEA werken samen aan een kunstwerk dat herinnert aan de dijkversterking.
HHNK en SEA werken samen aan een kunstwerk dat herinnert aan de dijkversterking. Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Kunstwerk SEA ter herinnering aan dijkversterking

Cultuur

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Science Encouters Art (SEA) gaan samen werken aan een kunstwerk ter herinnering aan dijkversterking.

Dit kunstwerk wordt geplaatst in de buurt van de TESO-haven. Zo wordt het werken aan waterveiligheid op Texel blijvend gemarkeerd.

HHNK werkt voortvarend aan de versterking van de Waddendijk op Texel. Een grootschalig en ingrijpend project met invloed op het leven van alle Texelaars. De planning is om dit project oktober 2019 op te leveren. "Daarmee is de waterveiligheid voor de Texelaars en het eiland Texel voor lange tijd gegarandeerd."

Heemraad Kees Stam: "Een dijkversterking van in totaal 18 kilometer én 3 gemalen vernieuwen is een belangrijke en omvangrijke klus. We voeren dit uit met aannemers en in goed overleg met de omgeving. Ik wil dit werk aan waterveiligheid op Texel blijvend markeren met een duurzaam herinneringskunstwerk dat goed zichtbaar is vanaf de veerboot bij Texel. Daarom heb ik de stichting SEA Texel gevraagd te helpen met het realiseren van dit kunstwerk. Locatie, wetenschap en kunst komen samen in deze kunstuiting."

SEA-voorzitter Wouter de Waal: "Deze zomer presenteren wij de SEA Art Tour van juni tot en met augustus, waar kunstenaars tien tijdelijke kunstwerken realiseren op diverse locaties op Texel, geïnspireerd op wetenschap van het NIOZ. We zijn blij met de samenwerking met het hoogheemraadschap. We kunnen zo naast tijdelijke kunstwerken ook een blijvend kunstwerk laten zien om SEA levend te houden voor een volgende editie."

SEA heeft in overleg met het hoogheemraadschap uit een groslijst van 20 kunstenaars er drie gekozen die opdracht hebben gekregen om met een schetsvoorstel te komen. De kunstenaars zijn Blok/Lugthart, Reinier Lagendijk en Ronald A. Westerhuis. Deze drie verschillende kunstenaars zijn bezig met het maken van een eigen schetsontwerp voor het herinneringskunstwerk. De presentatie van de schetsontwerpen is gepland op 10 april.

Omgeving betrekken

Kees Stam: "Het herinneringskunstwerk zal vanaf de TESO-boot goed te zien zijn en het thema is waterveiligheid en duurzaamheid. We hebben SEA gevraagd de inwoners van Texel te betrekken bij de totstandkoming van dit kunstwerk.' Daarom onderzoekt Stichting SEA samenwerking met OSG De Hogeberg. Het idee is dat leerlingen uit de drie schetsontwerpen een stemadvies voor het bestuur van HHNK kunnen uitbrengen voor de keuze van de kunstenaar die het uiteindelijke herinneringskunstwerk gaat maken. Ik hoop dat zij mee gaan doen. Ik ben zeer benieuwd naar hun advies."

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 14 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30