Lammetjes als onderdeel van een Texels landschap
Lammetjes als onderdeel van een Texels landschap Foto: Richard Heerschap

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Na Buienradar volgt nu 'Lammetjesradar'

Algemeen

VVV Texel lanceert in samenwerking met lokale schapenboeren de 'Lammetjesradar'. De online kaart bevat exacte locaties van pasgeboren lammetjes in het Texelse landschap. Texel staat bekend als hét schapeneiland van Nederland. Naar verwachting worden er tussen nu en half april 22.000 lammetjes geboren, de eerste lammetjes zijn al gespot en daarmee is het lammetjesseizoen officieel aangebroken. 

Op de radar

De Lammetjesradar toont live waar de lammetjes zich bevinden. Twaalf moederschapen verspreid over het eiland dragen dit voorjaar een GPS-tracker. De GPS-trackers geven iedere twee minuten een signaal af naar de online radar. De lammetjes blijven dichtbij hun moeder, waardoor de radar goed weergeeft waar de lammetjes in de weide lopen. De schapen en hun lammetjes worden regelmatig verweid {naar een nieuwe weide gaan}, dankzij de trackers laat de Lammetjesradar altijd de actuele locatie zien. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen lammetjestocht over het eiland uitstippelen en zal je bijna gegarandeerd lammetjes vrolijk zien ronddartelen. Naast de radar zijn de lammetjes ook via Instagram @lammetjesradar te volgen, waar schattige beelden met een hoog aaibaarheidsgehalte worden gedeeld.

Lammetjes spotten


Afbeelding VVV Texel.

Het zijn drukke tijden voor de schapenboeren, want Texel verandert in een paar weken in een lammetjeseiland. "Het lammetjesseizoen blijft uniek. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van het spektakel, maar tegelijkertijd bezoekers ook meer leren over ons vak en de lammetjes. Toen kwam VVV Texel met het idee van de Lammetjesradar. In de lente komen veel mensen naar Texel om de vele schattige lammetjes bewonderen. Dan is zo'n radar erg handig.", aldus de Texelse schapenboer Jan-Willem.

De Lammetjesradar staat vanaf vandaag live. Naast locatie updates van de lammetjes, is er op de website ook meer informatie over zowel de Texelse schapenboeren, als de activiteiten en overnachtingsmogelijkheden op het eiland.

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 26 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 2 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 3 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 20 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1