Afbeelding
Foto: Damen Shipyards

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Maritiem Milieu Ponton Oudeschild in gebruik genomen

Algemeen

Damen Shipyards Den Helder heeft in de haven van Oudeschild een Maritiem Milieu Ponton in gebruik genomen. Het ponton is speciaal ontworpen voor de verwerking van vloeibaar scheepsafval en gericht op het voorkomen van morsen van milieuvervuilende stoffen.

De gangbare afvalpontons voldoen weliswaar aan de huidige milieu-eisen, maar zijn verre van veilig. Een klein ongeval kan ernstige gevolgen hebben zo dicht bij de Waddenzee. Het specifiek voor dit werk ontworpen ponton heeft een geautomatiseerde afvalinname vol controleprocessen. De 'one stop' uitvoering vergroot de veiligheid en minimaliseert milieurisico's met een zeeschip langszij en temidden van allerlei logistieke en industriële drukte.

Het Milieu Ponton is ingericht om alle soorten scheepsafval in te nemen, zoals afvalwater, ballastwater, bilgewater, spuitwater ten gevolgen van schoonwassen, olie en verf. Deze afvalstoffen worden direct gefilterd, gescheiden en zo nodig gereinigd. Vervolgens worden ze voor vernietiging afgevoerd, schoon geloosd op het riool of hergebruikt.

Het Milieu Ponton biedt een oplossing waar zeeschepen veilig kunnen afmeren en milieuvriendelijk hun afvalstoffen kunnen afgeven. Het levert zo een bijdrage aan het behoud van een schone en gezonde Waddenzee en kan zo bijdragen aan meer (maritieme) economische activiteit, en werkgelegenheid, zoals onderhoud en reparatie.

Het ponton dient tevens als demonstratieproject waarmee Damen nieuwe technologie en 'gereedschappen' onder de aandacht kan brengen bij bijvoorbeeld andere scheepswerven, havenbedrijven en jachthavens. Het Waddenfonds en de Provincie Noord–Holland hebben financieel aan deze ontwikkeling bijgedragen.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 11 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 13 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5