Logo texelsecourant.nl
Een van de containers van de Zoë.
Een van de containers van de Zoë. (Foto: Havariekommando)

"Geen containers bij Texelse strandopgangen"

Er worden bij de strandopgangen op Texel geen speciale containers geplaatst voor aangespoelde rommel uit de verloren containers van de MSC Zoe.

Rijkswaterstaat heeft op de andere Waddeneilanden speciale containers geplaatst, maar dat is op Texel niet nodig omdat het hier tot nu toe minimaal is gebleven met aangespoelde rommel uit de Zoe.

Volgens de gemeente kunnen mensen, als ze wat aantreffen op het strand, rommel gewoon in de bestaande gemeentelijke containers bij de verharde strandslagen gooien. "Als het te groot of te zwaar is, kan het bij een strandpaal worden neergelegd, dan zorgt de gemeente dat het wordt opgeruimd." De hulpstrandvonders en strandbeheer zijn geregeld op het strand om aangespoelde rommel op te ruimen.

Op het moment is op de Noordzee de berging van de containers gaande. De Zoe verloor er 345 in de nacht van 1 op 2 januari en de meeste liggen nog ergens op de bodem. 

De visserij merkt de gevolgen van de containers, op Facebook zijn al meermalen foto's van kapot getrokken netten voorbij gekomen.

De Waddenacademie doet in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek naar de ecologische effecten van de containerramp op (middel)lange termijn op de Waddenzee.

Het Nederlandse deel van de Noordzee en het Waddengebied worden volgens Rijkswaterstaat in ieder geval de komende 16 maanden geïnspecteerd en gemonitord op vervuiling.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!