Afbeelding
Foto: Vogelinformatiecentrum

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Vrijwilligers onderhouden vogeluitkijkpunten

Natuur

Vrijwilligers hebben onder aanvoering van boswachter Edwin van Egmond van Staatsbosbeheer een aantal vogelkijkpunten en de Tuintjes, in de Eierlandsche Duinen, onderhouden.

Een initiatief van het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. De Tuintjes is het voormalig volkstuincomplex in De Eierlandsche Duinen net ten zuiden van de vuurtoren. Dit gebied zijn de eerste of de laatste echte bosjes die trekvogels tegenkomen op hun trek naar het zuiden of noorden. Deze bosjes zijn erg populair bij vogelaars omdat er vaak zeldzame vogelsoorten gezien worden. Het voormalige volkstuincomplex van de vuurtorenwachters (vandaar de naam Tuintjes) heeft onderhoud nodig, anders zou het snel dichtgroeien. Vanwege cultuurhistorische aspecten, maar ook om de vogels goed te kunnen waarnemen, helpen vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Texel en het Vogelinformatiecentrum periodiek met het onderhoud.

Het onderhoud van dit jaar bestond vooral uit het knotten van de aanwezige wilgen, uitdunnen van de begroeiing en maaien van bramen en rimpelroos. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe houtrillen van zaaghout opgeworpen om te voorkomen dat de Tuintjes betreden worden, dit verstoort de broed- en trekvogels.

Veertien mensen hadden zich aangemeld op de oproep binnen de Vogelwerkgroep Texel en de Bird Alert Texel om de handen uit de mouwen te steken. Staatsbosbeheer stelde gereedschap en begeleiding beschikbaar. Naast het onderhoud aan de Tuintjes werden ook de vogelkijkpunten aan het einde van de Hoofdweg, nabij de Robbenjager, en bij het Renvogelveld schoongemaakt. Zo zijn alle vogelkijkpunten aan de noordkop van het eiland weer klaar voor het komende seizoen.

Na afloop waren er voor de vrijwilligers soep en broodjes in het Vogelinformatiecentrum.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2