Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Eis werkstraf en voorwaardelijk na harde klap

Juridisch

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar een taakstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 26-jarige man uit Den Burg. Eind 2017 verwondde hij in een café in Den Burg een andere bezoeker met een glas.

Volgens de Texelaar werd hij de gehele avond al lastiggevallen door zijn latere slachtoffer, broer van een eilandbewoner die ruim anderhalf jaar geleden zwaar werd bestraft voor het runnen van een drugslijn tussen Den Helder en Texel. De destijds 20-jarige cokedealer kreeg daarvoor achttien maanden cel. Ook moest hij €50.000,- drugswinst terugbetalen aan de staat.

Voor de rechtbank bleek dinsdag dat de 28-jarige man uit Den Burg enkele weken voor het incident in het café op straat werd lastiggevallen door de drugshandelaar en diens broer. "Hij werd intimiderend toegesproken omdat hij in het verleden bij de politie belastend had verklaard over de drugshandel", aldus zijn raadsman Ron Verheijen.

De bewuste avond in het café kreeg het incident op straat een vervolg, aldus de strafpleiter. Zijn cliënt werd daar de gehele avond 'opgezocht' en uitgedaagd, zei hij. "Er werden hem dingen ingefluisterd en aan het einde van de avond kreeg hij een forse duw. Vervolgens heeft hij in een reflex uitgehaald, met het glas nog in zijn hand."

De Texelaar heeft daar spijt van, "maar het is wel zoals het is gegaan", zei hij voor de rechtbank. "Hij liep de hele avond te zoeken. Ik probeerde hem te negeren. Ik had een gezellige avond en geen zin in gedoe. Dat ging goed tot het einde. Toen kreeg in een harde duw en viel ik hard achterover op een tafel. Toen heb ik uitgehaald."

Zijn verhaal stond haaks op dat van zijn slachtoffer, dat op onderdelen werd ondersteund door getuigen, onder wie zijn vrienden. Hij beweerde juist dat hij de gehele avond door de 28-jarige verdachte was lastiggevallen en hem ten einde raad van zich had afgeduwd. Bij de klap die daarop volgde, liep hij verwondingen op aan zijn hals en oor.

"Dat de verwondingen meevielen, is niet te danken aan deze verdachte", zei de aanklaagster bij het uitspreken van haar strafeis. Ze matigde die ten opzichte van de richtlijnen fors, vanwege het blanco strafblad van de Texelaar en omdat hij na het incident niet opnieuw met politie of justitie in aanraking kwam. Advocaat Verheijen noemde de eis nog steeds te hoog en pleitte voor verdere neerwaartse bijstelling. "Mijn cliënt is een druk baasje. Hij werkt in de horeca en die 160 uur taakstraf zijn voor hem onmogelijk in te vullen", zei hij.

De rechtbank doet op 26 februari uitspraak.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 20 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00