Logo texelsecourant.nl
Foto: Bron: TexelEnergie
Wat vindt u?

Wel of geen zonneweide aan de Pelikaanweg?

Er bestaan concrete plannen voor een grote zonneweide aan de Pelikaanweg: Zonnepark Texel Solar 2020.

De initiatiefnemers hopen dit eind 2020 te realiseren. Met de verwachte opbrengst moeten de helft tot tweederde van de Texelse huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

TexelEnergie, de Texelse energiecoöperatie, is de drijvende kracht achter het zonnepark. De bedoeling is om op de locatie zo'n 15 hectare in te richten met zonnepanelen op stellages van maximaal anderhalve meter hoog. In het centrum worden de panelen geplaatst in de vorm van het eiland, daaromheen komt een wandelroute.

Het park komt op agrarische grond. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid van een tijdelijke ontheffing van de agrarische bestemming voor een periode van 25 jaar. Dat is namelijk de technische levensduur van zo'n zonnepark. Na ontmanteling van het zonnepark krijgt het perceel de agrarische bestemming terug.

De grond heeft weliswaar een lage agrarische gebruikswaarde, toch verzet landbouworganisatie LTO zich tegen het plan. LTO pleit voor behoud van agrarische grond en stelt op daken van schuren veel ruimte beschikbaar is voor zonnepanelen.

De stelling van deze week is: Een zonneweide aan de Pelikaanweg, ja of nee? Stem hier.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!