Afbeelding
Foto: Alternatieve Elfstedentocht

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Nel Bruining volbrengt Alternatieve Elfstedentocht

Sport

Nel Bruining (bijna 73) heeft dinsdag de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee gereden. Ze was de enige Texelaar die de 200 km lange schaatstocht volbracht.

De organisatie had op het zogeheten kleine meer op een ijsdikte van 26cm dik een ronde van 12,5km uitgezet die 16 keer gereden moest worden.

Dinsdag stonden vijf Texelaars aan de start voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Bij de start om 7:00 uur 's morgens in het donker was het min 18 graden. Goed aangekleed met meerdere laagjes begonnen Siebe van dar Zee, Piet Rodenburg, Jan Jacob de Jong, Jet van Karsen, Rob Maaswinkel en Nel Bruining aan de tocht van 200 km. Het ijs was anders dan andere jaren zeer hard maar de vele scheuren die totaal uitgetrapt waren door de eerdere tochten en de wedstrijd van de A-rijders speelden de toerschaatsers parten. Voor De Jong eindigde het al zeer snel in mineur. Hij had er heel hard voor getraind, maar in de eerste ronde van 12,5 km viel hij en moest met een gescheurde hamstring het ijs verlaten.

Hij was niet de enige die viel maar weinigen konden vertellen dat ze niet gevallen waren. Piet Rodenburg had door drukte met verhuizingen weinig kunnen trainen en had daardoor niet de benen voor de 200 km. Hij is na 100 km gestopt. Zijn tijd was 5.58.59. Rodenburg had de tocht ervoor ook al 100 km gereden. Zijn motto is: ik schaats 100 of 200 en niet er ergens tussen in. Ook Siebe van der Zee heeft 100 km geschaatst in 5.58.59.

Jet van Karsen, die de eerste 100km met Rodenburg had gereden, reed door en schaatste 175 km in 10.39.43. Rob Maaswinkel reed 150 kilometer in een tijd van 7:56:28. Nel Bruining, die een week eerder nog behoorlijk ziek was geweest, volbracht de 200 km in 10.56.56. Ze heeft de tocht nu naar schatting 34 keer volbracht. Voorheen drie keer per jaar, nu doet ze het iets rustiger aan. 

Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 2 uur geleden 2
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 4 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen gisteren 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10