Optreden van de band DAAN met Danielle de Lussanet tijdens de eerste Cultuurnacht in Oudeschild.
Optreden van de band DAAN met Danielle de Lussanet tijdens de eerste Cultuurnacht in Oudeschild. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Cultuurnacht De Waal

Cultuur

De Waal staat zaterdag 9 februari volledig in het teken van de tweede Cultuurnacht Texel. Tussen 20:00 en 01:00 uur kunnen bezoekers overal in het dorp gratis genieten van dit evenement vol muziek, poëzie, film, dans, kunst, erfgoed en performance.

Huiskamers, hotels en Wielewaal

De Cultuurnacht strijkt neer op diverse plekken in het dorp. Naar Waalder traditie worden "Verhalen in de Wind" in huiskamers verteld. Voor de Cultuurnacht wordt een aantal huiskamers ook beschikbaar gesteld voor muziek en cabaret. In Hotel De Waal is muziek en kunst in de lounge, ontbijtzaal en in hotelkamers, waarin bijvoorbeeld de expo "In de veren" van Klarina Combé. In Hotel Brasserie Rebecca worden Zomeravondconcerten gecombineerd met Kikkerts Kronieken. Bij Pastorie De Waal houden Wessel Holleman en Anet van de Elzen samen een performance over kunst en eten. In de NH kerk geeft een aantal grote ensembles acte de présence, zoals het Barok Ensemble en het Popkoor. Ook dorpshuis De Wielewaal staat bol van activiteiten met heel veel muziek en presentaties van ontwakende Sommeltjes tot 'Hoedje Wip' door de Texelse hoedenkoninginnen Ina Schrama en Els Drijver.

Interactief

Naast kijken en luisteren naar optredens en kunst, is er ook een flink aantal interactieve programmaonderdelen. Zo geeft Bert Schuiling theaterworkshops en kunnen bezoekers deelnemen aan het Geometrische Patronen-Spektakel van Museum Galerie RAT. SomPop test muziekkennis en met Lodewijk Dros kan een nachtwandeling worden gemaakt naar manuscripten van Pieter Kikkert, Texels eerste wandelaar in 1791. Eilanddichter Roop daagt Texelse dichters uit voor een Poëzie Slam en Kopgroep Bibliotheken nodigt alle bezoekers uit tot het schrijven van een Elfje.

Waelstee

Ondanks dat Museum Waelstee middenin een grootscheepse verbouwing zit, zet het haar deuren open voor het cultuur minnend publiek. Er wordt een tipje van de sluier van de nieuwe tentoonstelling gelicht en daarnaast presenteert de Texelse museale sector zich in het Waalder museum.

Poëzie-slam

Jonge dichters kunnen tijdens de Cultuurnacht meedoen aan een poëzie-slam. Daarbij hebben ze een paar minuten de tijd om gedichten voor te dragen. Volgens Willem Broens hebben zich inmiddels vijf dichters aangemeld, onder wie eilanddichter Roop, maar er kunnen nog een paar dichters bij. Belangstellenden kunnen zich melden bij Broens via 06-1265 9667 of via willemahbroens@gmail.com. Er is geen thema, de uitvoering kan circa drie tot vier minuten duren.

Het definitieve programma is te vinden op www.cultuurnachttexel.nl. Toegang tot de Texelse Cultuurnacht is gratis, en aanbod voor jong en oud. Lekker hapjes en drankje zijn verkrijgbaar in o.a. De Wielewaal en de hotels.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2