Logo texelsecourant.nl
Door elkaar liggen containers aan boord van de Zoë.
Door elkaar liggen containers aan boord van de Zoë. (Foto: Havariekommando)

Merendeel containers Zoë gelokaliseerd

Rijkswaterstaat heeft inmiddels 238 containers van de MSC Zoë gelokaliseerd.

De containers liggen volgens Rijkswaterstaat  over een lengte van 23 mijl boven Terschelling, Schiermonnikoog en ten oosten van deze lijn.

Het lokaliseren van de containers is volgens Rijkswaterstaat nodig om te kunnen starten met een veilige en verantwoorde berging.

"Er wordt daarom onverminderd verder gezocht naar de nog niet-gelokaliseerde containers. De storm die wordt verwacht vanaf maandagavond 7 januari zal waarschijnlijk aanzienlijk invloed hebben op de zoekactie."

Het bergen is een verantwoordelijkheid van MSC, de rederij van het containerschip Zoë. Dat heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen.

Volgens laatste gegevens verloor het schip 281 containers en geen 277 zoals de afgelopen dagen werd aangehouden. Dat betekent dat er nog 43 containers worden vermist.

Volgens de Duitse kustwacht (Havariekommando) die in Bremerhaven de lading van de Zoë onderzoekt, waren er zo'n achtduizend containers aan boord van de Zoë die een capaciteit van 19.000 containers heeft.

De afgelopen dagen is op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog volop geruimd op de stranden. Texel is tot nu toe - op een aantal aangespoelde spullen na - goed weggekomen in het containerdrama.

Vissers zijn de afgelopen dagen met hun kotters en garnalenschepen uitgevaren om al zoveel mogelijk rommel uit zee te halen voordat het zou aanspoelen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!