Logo texelsecourant.nl
Een van de 277 overboord geslagen containers van de MSC Zoë.
Een van de 277 overboord geslagen containers van de MSC Zoë. (Foto: Havariekommando Duitsland)

Kamervragen PvdA over containerdrama Zoë

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, die op Texel woont, heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over het containerdrama met de MSC Zoë.

Samen met zijn partijgenote Attje Kuiken (PvdA) wil hij weten of het verlies van 277 containers op zee boven de Waddeneilanden aanleiding is voor de minister om serieuze stappen te zetten, zodat herhaling voorkomen kan worden.

De PvdA-Kamerleden willen van minister Van Nieuwenhuizen horen welke gevaren er bestaan voor volksgezondheid en milieu en welke stappen genomen worden.

Van Dijk en Kuiken willen verder weten welke stappen het ministerie zet naar aanleiding van een onderzoek waaruit naar voren kwam dat 60 procent van de reders zich niet houdt aan het internationale sjorplan. Daarin zijn richtlijnen opgenomen voor het vastsjorren van de lading voordat een schip van wal steekt.

De vraag luidt ook of de minister bereid is containers in de toekomst van chips te voorzien, zodat ze makkelijker opgespoord kunnen worden. Op het moment wordt met sonarapparatuur gezocht naar de circa tweehonderd containers die nog op zee vermist worden.

De Duitse kustwacht (Havariekommando) heeft vandaag laten weten dat er mogelijk twee locaties zijn gevonden waar de Zoë containers is verloren. Er wordt nu bekeken hoe de stromingen in dat gebied zijn, zodat achterhaald kan worden waar de nog vermiste containers gevonden konden worden.

Op Texel is het tot nu toe rustig. Er zijn vooralsnog alleen stoelzittingen, aircoslangen, jassen en fleecedekens aangespoeld.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten