Logo texelsecourant.nl
Stoelzittingen en leidingen die hulpstrandvonder Maarten Jan Boon van het strand haalde.
Stoelzittingen en leidingen die hulpstrandvonder Maarten Jan Boon van het strand haalde. (Foto: )

Leidingen van airco's, stoeltjes en jassen

Leidingen van airco's, jassen en stoelzittingen. Dat zijn over het algemeen de spullen van de MSC Zoë die tot vanochtend op de Texelse stranden zijn gevonden.

Texel lijkt er daarmee vooralsnog goed vanaf te komen bij wat er allemaal aanspoelt van het containerschip Zoë dat begin deze week 270 containers verloor ter hoogte van Borkum.


Stoeltjes, jassen en aircoleidingen die jutter Maarten Brugge op het strand vond.

Op Schiermonnikoog is vanochtend het leger aan de slag gegaan (honderd militairen) om de rommel van de Zoë (onder meer plastic en piepschuim) op te ruimen.

Op de andere Waddeneilanden gingen gisteren ook al – met behulp van vrijwilligers - opruimacties van start. Langs de kust van het Friese vasteland is eveneens de nodige rommel van de Zoë aangetroffen.

Het Radio 1 Journaal meldde vanochtend dat het aantal verloren containers inmiddels is vastgesteld op 277. Wat containers met gevaarlijke stoffen betreft, is het aantal op drie gebleven. Dat zijn de containers met peroxide in poedervorm waar al een paar dagen sprake van is. Donderdag spoelde op Schiermonnikoog een eerste zak met dat spul aan op het strand.

Volgens de laatste berichten zijn er in Nederlandse wateren inmiddels zo'n dertig containers gelokaliseerd en de Duitse Kustwacht (Haveriekommando) spreekt van tien containers die in Duitse wateren zijn gevonden. 

Naast de hulpdiensten zijn ook de kottervissers bezig om ronddrijvende containers op zee te bergen, zodat ze geen hinder vormen voor de scheepvaart. De vissers halen ook ronddrijvende rommel uit het water.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!