Logo texelsecourant.nl
De MSC Zoë die afgelopen nacht containers verloor boven de Waddeneilanden.
De MSC Zoë die afgelopen nacht containers verloor boven de Waddeneilanden.

Containers spoelen aan op Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden spoelen momenteel containers en goederen aan die het containerschip MSC Zoë afgelopen nacht op de Noordzee boven Borkum heeft verloren.

Op Texel ligt voor zover bekend niets, maar op Terschelling en Vlieland zijn inmiddels meerdere containers aangespoeld. Volgens de Leeuwarder Courant bevatten die onder meer speelgoed en auto-onderdelen als kuipstoeltjes en autovelgen. 

Op de stranden van beide eilanden zijn inmiddels veel mensen in touw om de aangespoelde spullen te jutten en op te ruimen.

De MSC Zoë, één van de grootste containerschepen ter wereld, verloor volgens de Kustwacht afgelopen nacht circa dertig containers. Tot nu toe zijn 18 daarvan gelokaliseerd. "Op Vlieland drie, Terschelling vier en de rest tussen Ameland en Schiermonnikoog."

Het Kustwachtvliegtuig van de Kustwacht is in de lucht om de rest van de containers te achterhalen. De coördinatie van het opsporen is in handen van de Duitse Kustwacht, omdat de Zoë de containers in Duitse wateren verloor.

Volgens de Kustwacht bevindt zich in drie containers organische peroxide. Dat zit in poedervorm in vaten. Gewaarschuwd daar vanaf te blijven als het gezien wordt en brandweer dan wel politie te bellen. "Het is nog niet duidelijk om welk type het gaat en of deze containers inmiddels aan land zijn."

De Zoë is volgens gegevens van Marine Traffic bijna vierhonderd meter lang en bijna zestig meter breed. Het schip is sinds 2015 in de vaart.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!