Met olie besmeurde zeekoet tijdens intake
Met olie besmeurde zeekoet tijdens intake

Olievogels opgevangen bij Ecomare

Algemeen

Sinds zaterdag 8 december worden er vogels met olie gevonden op het strand van Texel. In totaal gaat het tot nu toe om negen zeekoeten, een alk en een jan-van-gent. De vogels zijn opgevangen bij Ecomare. Ze lijken in verse stookolie terecht te zijn gekomen, maar de herkomst is onbekend. 

De olieslachtoffers werden gevonden langs de hele Texelse kust. Hoofd Dierverzorging van Ecomare Mariëtte Smit alarmeerde meteen de Kustwacht en Gemeente Texel. Daar was nog niks bekend over een olie-incident. De Kustwacht was op dat moment toevallig onderweg voor een inspectievlucht. Ze troffen echter geen olie op zee aan.

De jan-van-gent had dubbel pech: hij had niet alleen besmeurde veren, maar ook zwerfvuil om zijn snavel. Daar konden de dierverzorgers van Ecomare hem snel van bevrijden, voor het verwijderen van de olie is wat meer tijd nodig. 

De vogels moeten eerst tot rust komen en wat aansterken voordat ze gewassen kunnen worden. De dierverzorgers werken hierbij volgens een Europees protocol. De vogels krijgen na binnenkomst eerst een uitgebreide intake waarbij hun conditie en mate van vervuiling wordt vastgesteld. Daarna krijgen ze via een slang ORS toegediend. ORS is een oplossing van mineralen en zouten. Hiermee wordt de vochtbalans van de vogel op peil gebracht. 

De vogels worden binnen gehouden en mogen niet zwemmen. Hun verenpak is namelijk lek door de olie. In het water zouden ze onderkoeld raken. Over enkele dagen zullen ze, als hun conditie dat toelaat, worden gewassen.

In Den Helder zijn ook al twee zeekoeten met olie gevonden, langs de rest van de kust is tot nu toe niks aangetroffen. Mocht u een besmeurde vogel zien op Texel, bel dan met Ecomare (0222-317741). 
 

Zeekoeten vol olie in de opvang
Jan-van-gent met olie wordt bevrijd van zwerfvuil
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2