Het nieuwe gebied langs de PH-zanddijk.
Het nieuwe gebied langs de PH-zanddijk. Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Laatste zand PH-zanddijk opgespoten

Algemeen

De laatste kubieke meters zand zijn aangebracht bij de PH-zanddijk langs de Prins Hendrikpolder aan de oostkant van het eiland.

De Bartolomeu Dias van aannemer Jan De Nul heeft het afgelopen half jaar ruim vijf miljoen kubieke meter zand aangebracht langs de dijk. Dat is vergelijkbaar met de inhoud van ongeveer 250.000 vrachtwagens.

De sleephopperzuiger is volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 480 keer op en neer gevaren naar de zandwinningsplaats op zee. Het schip lag vervolgens telkens dicht onder de kust om via een zinkerleiding het zand aan land te brengen.


"Het zand werd aangebracht door ruim 50 mensen (30 aan boord en 20 op het land), waarvan bijna de helft Texelaars", aldus het hoogheemraadschap. Het werk ging dag en nacht door.

Er was dertien kilometer aan anti-stuifschermen geplaatst en 2000 kubieke meter papiercellulose over het zand gesproeid om verstuiving tegen te gaan.

"Om het zand ook in de toekomst vast te houden, is inmiddels het grootste deel van de ruim twee miljoen helmplanten geplant. Voor de kerst worden alle drijvende leidingen en landleidingen via de NIOZ-haven afgevoerd. En ook de werkzaamheden in de nacht komen ten einde."

Het werk aan de PH-zanddijk is nog niet helemaal klaar. In het nieuwe jaar wordt ter hoogte van het PH-gemaal het laatste stuk duin op hoogte gebracht en ingeplant met helmgras.

"Daarbij wordt ook de verlengde uitstroomconstructie van het gemaal aangelegd. In het voorjaar van 2019 is de 'dijk veilig'; het nieuwe duin neemt dan volledig de waterkerende functie van de dijk over. Dan wordt ook gestart met de aanleg van het wandel- en fietspad. Medio 2019 wordt het werk opgeleverd. Daarna blijft Jan De Nul nog vijf jaar het onderhoud uitvoeren en het nieuw gerealiseerde gebied monitoren."

Volgens hoogheemraad Kees Stam van Hollands Noorderkwartier is de nieuwe zanddijk bestand voor de toekomst. "Mocht de zeespiegel in de toekomst verder stijgen dan verwacht, dan is zand een toekomstbestendig, natuurlijk en flexibel materiaal om uit te breiden."

Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 40 minuten geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 17 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11