} Logo texelsecourant.nl
Een van de boeken van Jochem Myjer over de Gorgels.
Een van de boeken van Jochem Myjer over de Gorgels. (Foto: )

College bereid mee te werken aan 'Gorgels'

De 'Gorgels' van cabaretier Jochem Myjer krijgen mogelijk een eigen plekje in een stukje duingebied nabij de vuurtoren van De Cocksdorp.

Het college is in principe bereid mee te werken aan een verzoek om 12 tot 15 objecten nabij de vuurtoren te plaatsen. De 'Gorgels' zijn fantasiefiguren die de hoofdrol spelen in de kinderboeken van de cabaretier. Bedoeling is dat de objecten een 3D-inkijkje geven in de 'Wereld van de Gorgels'.

Volgens het principebesluit gaat het om ondergrondse bouwwerken. "Alleen het bovenaanzicht van de 3D-inkijkjes is zichtbaar. De Gorgels wonen in holen en dat zal worden nagebootst." Het enige bouwwerk boven de grond wordt een houten bank in de vorm van een teenslipper.

Voordat het idee daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, moet er eerst een definitief verzoek bij de gemeente worden ingediend. Ook moeten diverse instanties als het hoogheemraadschap, de Regionale Uitvoeringsdienst en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied hun fiat geven.

Het betreffende duingebied is vrij toegankelijk en dat blijft het ook als het idee van Myjer daadwerkelijk wordt uitgevoerd. "Er worden geen paden aangelegd, er ontstaan vanzelf olifantenpaadjes." Het bestemmingsplan biedt ruimte voor dagactiviteiten.

Bewustwording van de natuur is één van de pijlers van de boeken van Jochem Myjer die deels op Texel woont waar hij onder meer zijn teksten schrijft. 

Het plan is volgens het management van Myjer afkomstig van ondernemer Mark van Ierssel. Na overleg met Uitgeverij Leopold en het management van Myjer begon hij met het verkennen van de mogelijkheden en de randvoorwaarden.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De burgemeester krijgt mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen woonoverlast op Texel.Reageren!