Het leven van Lijane
Het leven van Lijane "Tante Li" Zeeman van Zeemansduin staat centraal in tv-programma De Nalatenschap. Foto: Collectie Marijke van Essen

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Tante Li op tv in De Nalatenschap

Algemeen

Het leven van Lijane "Tante Li" Zeeman, die in 1957 kindervakantieoord Zeemansduin aan het Molwerk begon, staat centraal in een uitzending van De Nalatenschap, zaterdagmiddag (24/11) om 16:30 uur op SBS 6.

Op Zeemansduin bezorgde deze Texelse duizenden kinderen een overgetelijke vakantie op Texel. Bij haar overlijden in 2017 liet ze haar bezittingen na aan Natuurmonumenten.

"Kinderen horen niet tussen de grote mensen. Niet in de drukte, zij moeten vrijheid en de ruimte hebben", vertelde ze in 1959 toen de Texelse Courant haar opzocht op Zeemansduin. Het vakantieoord en kinderspeelparadijs lag tamelijk afgelegen (de veerboot voer toen nog op Oudeschild) op een kaal stuk duin midden in de natuur aan de rand van de Mokbaai. Kinderen sliepen in slaapzalen of in tenten. Zelf bivakkeerde ze 's zomers in een caravan. Tante Li hield de touwtjes strak in handen. Ze hield niet van gekkigheid, wie zich niet aan de regels hield, kon vertrekken. Ze bleef haar leven lang vrijgezel, was zelfstandig en ondernemend. Veel kinderen koesteren onvergetelijk herinneringen aan Zeemansduin en "Juffrouw Zeeman".

Haar besluit om haar bezittingen na te laten aan Natuurmonumenten maakt dat ze in De Nalatenschap wordt opgevoerd als voorbeeld voor anderen.

Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 2 uur geleden 2
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 4 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen gisteren 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10