"Ook in Oosterend is geen geboorde put aanwezig of open plekken waar open water gebruikt kan worden als bluswater. Dit bleek ook ten tijde van de brand afgelopen maart." Foto: Wim Jan Boon

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Geboorde putten in Den Hoorn, De Waal en Oosterend

Algemeen

Zowel in de dorpskern van Den Hoorn, De Waal en Oosterend worden geboorde putten gerealiseerd. Dit om in geval van brand snel te kunnen handelen.

Zowel de dorpskern van Den Hoorn, De Waal en Oosterend bestaat veelal uit een oude kern met dicht op elkaar gebouwde oudere bebouwing, die in sommige gevallen monumentaal van aard is. Het college heeft hiertoe besloten omdat men deze dorpskernen - bestaande uit dicht op elkaar gebouwde oude bebouwing, vaak met houtconstructiebestaande - graag wil behouden, ook als er wel brand uitbreekt. "In de dorpskern van Den Hoorn en De Waal is geen geboorde put aanwezig. Tevens beschikken deze dorpen niet over plekken waar open water gebruikt kan worden als bluswatervoorziening. Ook in Oosterend is geen geboorde put aanwezig of open plekken waar open water gebruikt kan worden als bluswater. Dit bleek ook ten tijde van de brand afgelopen maart. Beschikbaar open water voor de tweede tankautospuit lag op ongeveer één kilometer van de brand", valt te lezen in een raadsinformatiebrief.

In de kernen is de primaire bluswatervoorziening over het algemeen (inzet van de eerste tankautospuit) goed afgedekt. In de kernen zijn veel brandkranen aanwezig en een aantal kernen (Den Burg en Oudeschild) heeft geboorde putten. Hierdoor kan het overgrote deel van de kernen in voldoende mate worden bediend. Echter de capaciteit die geleverd kan worden in de kernen van Oosterend, Den Hoorn en De Waal is bij een grote brand waar meerdere tankautospuiten ingezet moeten worden risicovol. In deze kernen kan een eerste tankautospuit inzet doen, voor de inzet van een aanvullende tankautospuit zal waarschijnlijk gezien de capaciteit een andere bluswatervoorziening worden gebruikt. Deze is in die kernen niet altijd of snel aanwezig. Het afleggen met een groot watertransport is weliswaar mogelijk tot op grote afstand maar daar gaat veel tijd mee verloren.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 16 minuten geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 4 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10