Terwijl de regen met bakken uit de hemel valt, vechten ZDH-speler Barry van der El (links) en Marijn Bakker van Oosterend een verbeten duel uit. (Foto: Willem Sangers) Foto: Willem Sangers

ZDH Den Hoorn

Voetbalvereniging de Zwaluwen uit Den Hoorn.

Sterk Oosterend verslaat ZDH in natte derby

Sport

Het is ZDH op eigen veld niet gelukt het ongenaakbare Oosterend te verrassen. In een echte derby, met pittige duels, veel publiek en zware hoosbuien, waren de gasten duidelijk te sterk. Door de zege blijven de Gortbuken de trotse koploper, met vijf punten voorsprong op Wiron en Sint Boys.

Vooraf waren de statistieken in het voordeel van ZDH. In mei 2006 wist Oosterend voor het laatst te winnen in Den Hoorn. Zondag stonden er echter twee totaal verschillende selecties tegenover elkaar. Oosterend heeft een mooie mix van ervaren spelers en talenten en won dit seizoen alle wedstrijden, terwijl ZDH jonge spelers probeert in te passen. Desondanks had ZDH goede hoop het de tegenstander lastig te maken.

Oosterend deelde de eerste speldenprikken uit, maar toen Glenn Visser uitgleed, leek ZDH op voorsprong te komen. Spits Tom Bijl pikte de bal op en legde deze breed op Koen Jansen. De 19-jarige rechtsbuiten miste echter. Daarna deed Oosterend er een schepje bovenop. ZDH had vooral grote moeite met de verdedigers die via de vleugels steeds mee naar voren kwamen. Na twintig minuten verzilverde Sijb Vlaming van dichtbij een voorzet vanaf de rechterflank en niet veel later scoorde Dennis Daalder uit een vergelijkbare situatie 0-2.

Een monsterscore hing in de lucht. Maar tien minuten voor rust kreeg ZDH een hoekschop. Kees Lap plaatste de bal bij de tweede paal, waarna Mike de Bruijn koppend Bijl in stelling bracht, die hard doel trof. Frappant was dat er nauwelijks gejuich klonk: de aanhang van Oosterend was veruit in de meerderheid. Daarmee leken de Hoornders wel terug in de wedstrijd, maar de Gortbuken sloegen keihard terug door nog voor de rust 1-3 te scoren. Het doelpunt kwam op naam van Dennis Daalder, die van dichtbij een voorzet binnenschoot.

De thee was zeer welkom. Door zware hoosbuien was iedereen kletsnat geworden. Na de hervatting nam ZDH zowaar het heft in handen. Binnen tien minuten viel de 'anschlusstor'. Een indraaiende vrije trap van Gijs de Graaf, die een paar dagen eerder vader was geworden, bereikte Bijl, die tegendraads inkopte. ZDH mocht weer hopen, maar binnen een minuut scoorde Oosterend opnieuw. Verdediger Joost Boekel leek een voorzet vanaf de linkervleugel eenvoudig te kunnen onderscheppen, maar miste, waarna het voor Myren Helleman een koud kunstje was keeper Tom Reijnders te passeren. Het was alweer de  zesde treffer van Helleman, die samen met Jeroen Abma clubscorer is. Toen Vlaming even later uit een voorzet van Helleman met het hoofd 2-5 maakte, was de wedstrijd gelopen.

Oosterend blijft door de zege niet alleen koploper, maar is ook al zeker van de titel in de eerste periode. Komende zondag speelt de ploeg tegen Zeemacht en ZDH tegen het laaggeklasseerde Petten.

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06