De groep die was afgereisd naar het provinciehuis in Haarlem.
De groep die was afgereisd naar het provinciehuis in Haarlem. Foto: Evalien Weterings

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelaars strijdbaar in Haarlem

Politiek

"Met honderd keer een bouwpakket, is de woningzoekende op Texel niet gered." Met die leus, verwijzend naar de nieuwe tijdelijke woningen die in Den Burg-oost worden gerealiseerd, trokken de Jonge Bestuurders Texel  gesteund door een aantal andere Texelaars naar het provinciehuis in Haarlem om te pleiten voor een status aparte als het aankomt op het bouwen van woningen tot 2030.

In het provinciehuis werd maandagavond de Nota van Beantwoording van de Omgevingsvisie NH2050 in de Commissie Ruimte en Wonen behandeld. In die omgevingsvisie wordt gesteld dat de regio Noord-Holland Noord 23.000 woningen tot aan 2030 nodig heeft. De verwachting is dat gemeenten onderling moeten bepalen hoeveel elke gemeente daarvan mag bouwen. De Jonge Bestuurders zijn bang dat Texel er bekaaid vanaf komt en het woningprobleem alleen maar verder toeneemt.

Al voor de vergadering was begonnen, maakten de Jonge Bestuurders hun punt duidelijk. Voor het provinciehuis had de groep een aantal gevels opgebouwd met een spandoek met bovengenoemde tekst. Tijdens de vergadering maakt JBT-voorzitter Pepijn Lijklema gebruik van zijn inspreekrecht. Ook de Texelse wethouder Edo Kooiman hield een betoog.

Bezorgd

Lijklema had zijn toespraak goed voorbereid en kon dan ook rekenen op complimenten van de Statenleden. GroenLinks vroeg zich af hoe het bouwen van extra huizen het probleem van schaarste en hoge vraagprijzen kon oplossen. Het Statenlid doelde hiermee op de bewering van Lijklema dat er nu al geen betaalbare woningen zijn op het eiland, waardoor er geen plaats is voor de jonge Texelaar. De JBT-voorzitter legde rustig uit dat wanneer er meer huizen komen, dit invloed heeft op de prijs. "Een kwestie van vraag en aanbod." Hij kreeg al snel steun van de VVD-fractie die aangaf wel te snappen wat marktwerking is. De gedeputeerde ging niet in op de Texelse situatie. Zij herhaalde dat de komende jaren vooral gebouwd zal moeten worden in steden en knooppunten en dat regio's onderling moeten gaan bepalen waar gebouwd moet worden. "Dit stelt ons niet gerust. Texel is geen stad of knooppunt, maar wel een groeigemeente in een krimpregio. Bovendien, wie op Texel werk heeft, zal niet zomaar in Schagen kunnen wonen. Texel is een unieke losstaande regio als het om woonvoorziening aankomt. Vandaar onze oproep voor een status aparte."

Blij met steun

Lijklema kijkt verder tevreden terug op de actie. "We vinden het belangrijk om de Texelse woningschaarste bij de provincie onder de aandacht te brengen nu het onderwerp daadwerkelijk behandeld wordt bij de provincie. Ik vind het geweldig om te zien dat er naast leden van JBT zoveel andere organisaties mee zijn gegaan. Daarnaast kregen we persoonlijke afmeldingen van mensen die er graag bij hadden willen zijn, maar nu echt niet konden. Dat ze de noodzaak zien om zich persoonlijk af te melden, geeft aan hoe erg het onderwerp leeft. We hebben ons punt duidelijk gemaakt, maar we zijn er nog niet. Als het nodig is om vaker naar de provincie te gaan, kan de Texelaar op ons rekenen. Waar mogelijk zullen we optrekken met bijvoorbeeld de gemeente. Wij zijn erg blij dat ook zij aanwezig waren vandaag en ons initiatief steunen."


Wethouder Kooiman en Pepijn Lijklema vanaf ongeveer 15 minuut 10.
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 8 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30