Logo texelsecourant.nl
Kiki Dethmers van het NIOZ vertelt bij het Glazen Paleis over de gevolgen van plastic voor zeeschildpadden.
Kiki Dethmers van het NIOZ vertelt bij het Glazen Paleis over de gevolgen van plastic voor zeeschildpadden. (Foto: Jeroen van Hattum)

"Actie ondernemen tegen plastic soep"

Er moet actie ondernomen worden om plastic uit het milieu te halen en het liefst voor iets anders te hergebruiken.

Die boodschap gaf wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) zaterdagochtend bij de start van Werelddierendag in het Glazen Huis in Den Burg.

De Boris Foundation van Pieternel Geurtz uit Den Burg hield daar diverse activiteiten voor de Plastic Soup Foundation die zich inspant om de plastic soep in de oceaan te bestrijden.

Huisman ging in op de vraag wat mensen zelf kunnen doen om te voorkomen dat plastic als afval in het milieu komt.

De wethouder kaartte aan dat de gemeente en de Texelse visserij twee jaar geleden afspraken hebben gemaakt (green deal) dat de visserij de plastic die als bijvangst mee uit zee wordt gehaald meeneemt naar de vastewal.

Gemeentewerken ondersteunt acties van scholen om het strand op te ruimen en recent nam de gemeenteraad het besluit dat er geen plastic ballonnen meer op Texel mogen worden opgelaten.

"En momenteel zijn we aan het onderzoeken of we plastic kunnen hergebruiken door er fietspaden mee aan te leggen. Als iedereen meehelpt om de plasticvervuiling terug te brengen, dan komen we een eind verder."

Huisman bracht in herinnering dat de Engelse kapitein Charles Moore in 1997 als eerste in de Grote Oceaan de 'plastic soep' ontdekte. Dat was toen een gebied ter grootte van Frankrijk en inmiddels is de 'plastic soep' al vijf keer zo groot.

"Helaas is er weinig mee gedaan met alle gevolgen van dien. Vissen en schildpadden gaan dood en het plastic is terecht gekomen in de voedselketen. Het is zelfs zo dat er plastic is aangetroffen in mensen."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een vliegende auto die door de politie bij calamiteiten vanaf vliegbasis Leeuwarden wordt ingezet op de Waddeneilanden.Reageren!