Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Vallen en weer opstaan" bij Wolf

Gezondheid

"Valt het u op dat bij het opstaan uit een stoel u wat onzeker ter been bent? Of dat het verliezen van het evenwicht zomaar uit de lucht komt vallen? U valt zeker niet uit de toon!" Met die woorden vraagt therapie Wolf aandacht voor de Valpreventieweek.

In 2016 belandden 96.200 65-plussers na een valpartij op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Van hen eindigde ruim een derde voor opname in het ziekenhuis met bijvoorbeeld een gebroken heup. Dat betekent dat opstaan na een val niet altijd eenvoudig is, het heeft vaak ingrijpende gevolgen voor het dagelijks functioneren, met name van ouderen. Daarbij leidt een val bij hen vaak tot angst om opnieuw te vallen.

Oorzaak van vallen

Het valt niet mee om een éénduidige oorzaak te vinden voor vallen of uit balans raken. Vaak heeft dit meerdere oorzaken, zoals: spierkrachtverlies, verminderde bewegelijkheid van de gewrichten, een tragere of verminderde aansturing van bewegingen, stoornissen in het evenwichtssysteem, duizeligheid, cognitieve problemen (problemen in het denkvermogen, verminderde concentratie, het niet snel genoeg kunnen reageren op veranderingen in de omgeving), achteruitgang van de ogen, (bij)werkingen van medicatie en risicovolle situaties thuis. Bij het toenemen van de leeftijd is het niet helemaal onlogisch dat het valrisico hoger wordt, maar er zijn zeker mogelijkheden om de val-kans te beperken.

Therapie Wolf

Therapie Wolf staat stil bij de nationale Week van de Valpreventie 2018. Deze vindt plaats van 1 tot en met 7 oktober. Tijdens deze week is er in heel Nederland aandacht voor het voorkomen van valongelukken bij ouderen. Het verminderen van het risico op een val, is iets waarbij meerdere specialisten betrokken zijn. "U kunt hierbij denken aan de ergotherapeut, de fysiotherapeut of oefentherapeut, de psycholoog en de diëtist. Wanneer dat gewenst of noodzakelijk is werken de behandelaars samen om u ondersteuning te bieden bij het dagelijks functioneren. Valt er in uw situatie iets voor te zeggen om meer te weten te komen over uw functioneren en het risico op vallen? Dan kunt u zich tijdens deze week aanmelden voor controle/screening op valrisico.

Valpreventieweek

Dit werkt heel makkelijk: u meldt zich aan voor de valpreventieweek in oktober en vervolgens wordt er met u een afspraak gemaakt. Als u slecht ter been bent kan dit zelfs bij u thuis", vertelt Josien Wolf van Therapie Wolf. Daarnaast is er gelegenheid om op woensdag 3 oktober van 11:00 uur tot 12:00 uur een kijkje te nemen bij de balansgroep. In deze groep staat het trainen van de balansfunctie ten behoeve van het voorkomen van vallen en het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren centraal. Het testen van de balans of het deelnemen aan de groep is tijdens de Valpreventieweek kosteloos en vrijblijvend.

Aanmelden

Aanmelden kan via de telefoon: 0222-312342 of de mail info@therapiewolf.nl. Even aanlopen kan ook, het adres is Therapie Wolf Jonkerstraat 6, Den Burg.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2