Annette van Ruitenburg en Sabien Bosman. Annette heeft het boek van Ottolenghi vast, ook rond dit boek volgt een avond in de boekwinkel.
Annette van Ruitenburg en Sabien Bosman. Annette heeft het boek van Ottolenghi vast, ook rond dit boek volgt een avond in de boekwinkel. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Lezen en dineren komen samen

Algemeen

"Werken met veelal lokale producten op thema-avonden gewijd aan een auteur of een bepaald boek en de meest afwisselende locaties. Het hoeven niet eens alleen kookboeken te zijn. Het kan ook gaan om gerechten in het thema van een verhaal", vertelt Annette van Ruitenburg, samen met Sabien Bosman start ze op woensdag 3 oktober met het nieuwe concept 'Eat & Read TXL'. De eerste locatie is Nauta Boek in de Parkstraat in Den Burg.

Bij de openingsbijeenkomst is Jigal Krant aanwezig. De journalist, tv-maker en kok is onder meer bekend van het kookboek 'TLV, recepten en verhalen uit Tel Aviv'. "De wereldkeuken is nog niet breed vertegenwoordigd op Texel. Met deze vorm van koken op locatie willen we de wereldkeuken en lokale producten samenbrengen. Duurzaamheid is erg belangrijk in onze manier van werken en dus halen we niet van ver, wat we dichtbij kunnen krijgen. Hazelnoten via Jaap Dros, yoghurt via de Novalishoeve, er is zoveel te vinden op Texel, zelfs Texelse aubergines. Natuurlijk neemt Jigal zelf ook wel producten mee."

Duurzaamheidsgedachte

In het kookboek van Krant heeft vlees niet de hoofdrol, maar laat hij zien hoe ook zonder vlees of vis heerlijke gerechten bereid kunnen worden. "Dat past natuurlijk ook heel goed in onze duurzaamheidsgedachte. Bij ons geen plastic bordjes. We zijn zelfs al aan het brainstormen over een avond, waarbij we servies gebruiken dat je ook kunt eten", vertelt Sabien.

"Cindy en Marrit Welboren van Nauta Boek waren direct enthousiast. Ook voor ons is deze boekhandel een prachtige setting. Er komen diverse tafels in de boekwinkel te staan. Overigens is de avond ook uitstekend geschikt is om alleen te bezoeken. Je zit dan zeker niet in je eentje aan een tafeltje in de hoek. Het wordt heerlijk eten en hartstikke gezellig. Het zijn intieme avonden, met in de meeste gevallen maar plaats voor 25 tot dertig man. Wees er op tijd bij, want vol is vol", vervolgt Annette.

De Toegift

Sabien en Annette zijn al druk bezig met volgende locaties. Sabien: "Er volgt ook een Culinair & Literair in De Toegift @Klif12 Daar pakken we iets groter uit, daar kunnen natuurlijk meer mensen in. Dan staat het boek Mythos van Stephen Fry op het programma met onder meer een presentatie over dit boek en ook muziek. De gerechten zijn dan allemaal afgestemd op het thema Grieks." Verder zijn er ideeën zat. "Zowel Sabien als ik hebben een groot netwerk in de culinaire hoek. Via uitgevers, de cateringwereld waarin Sabien al twintig jaar actief is en natuurlijk op het eiland zelf. Maar we hebben graag dat mensen meedenken. Over bijzondere locaties, maar ook over gasten die het middelpunt van een dergelijke avond zouden kunnen zijn. Recent hebben we de Aarbeiendiners gehad in de Zelfpluktuin en in juni hadden we een diner in de boet bij schapenboederij De Waddel. Het is prachtig om te zien hoeveel belangstelling daarvoor is. Als mensen ideeën hebben, kunnen ze mij mailen via avruitenburg@gmail.com", legt Annette uit.

"Al jaren bevriend"

"Ik heb naast mijn catering een restaurant gehad in Haarlem onder de naam Staal, maar op een gegeven moment was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ben toen naar Schotland gegaan om daar een landgoed te gaan beheren. Ik kreeg snel heimwee en wilde terug naar Haarlem. Annette en ik zijn al jaren bevriend en hadden eerder samengewerkt. Zij nodigde mij uit om eerst even een weekje bij te komen op Texel. Ze heeft mij meegenomen op een culinaire reis over Texel. Het viel me op dat Texel bijna zelfvoorzienend is. Fruit, groenten, melk, vlees... Alles is hier verkrijgbaar. Van het één kwam het ander en inmiddels woon ik hier vier maanden en zet ik nu Staal Catering op Texel voort. Ik kan beloven dat ik nooit een restaurant ga beginnen. Ik vind het onverwachte en het afwisselende van koken op locatie helemaal geweldig. Mijn hart heeft sowieso altijd meer bij de catering gelegen. Naast deze thema-avonden kan men ons dus ook alsnog voor privé-aangelegenheden boeken. Zo heb ik vorige week nog bij een familie voor acht man gekookt", vertelt Sabien aan de keukentafel bij Annette in De Waal.

Opgeven voor het eerste diner dat op 3 oktober om 18:00 uur begin in Nauta Boek verloopt via de boekhandel en kan via info@nautaboek.nl of 312 495.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2