Het achterste deel van de OSG. Bedoeling was het Onderwijscentrum in het verlengde te bouwen. Er wordt nu bekeken of het Onderwijsscentrum losstaand in een geheel nieuw gebouw kan komen.
Het achterste deel van de OSG. Bedoeling was het Onderwijscentrum in het verlengde te bouwen. Er wordt nu bekeken of het Onderwijsscentrum losstaand in een geheel nieuw gebouw kan komen. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Onderzoek naar losstaand Onderwijscentrum

Onderwijs

Het college moet de komende tijd bekijken of het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg een losstaand gebouw kan worden in plaats van deels in de OSG te worden gerealiseerd.

Dat hebben Texels Belang, VVD en CDA gisteravond bepaald tijdens de raadsvergadering. Het was een onverwachte ontwikkeling die tijdens de vergadering emoties opriep.

Volgens TB en VVD, die te elfder ure met het voorstel kwamen, worden de kosten van een Onderwijscentrum dat deels in de OSG moet komen inmiddels dusdanig hoog, dat het belangrijk is om te kijken wat een geheel losstaand gebouw zou kosten.

Het voorstel van TB en VVD leidde tot verbijstering bij GroenLinks, PvdA, D66 en Texel 2010, omdat de basisscholen al langere tijd aan het praten zijn over een Onderwijscentrum dat deels in de OSG en deels in nieuwbouw komt.

Volgens D66 kwam de geloofwaardigheid van de gemeente ten opzichte van de scholen in het geding en bij de PvdA viel de term contractbreuk.

De partijen vreesden ook dat een deel van de inspanningen van de afgelopen teniet worden gedaan, maar dat was volgens VVD en Texels Belang zeker niet het geval.

Wethouder Sander van Knippenberg (Onderwijs) bij wie ook de term verbijstering te horen was, adviseerde de partijen om het voorstel niet aan te nemen. TB en VVD kregen echter een meerderheid door steun van het CDA.

De schoolbesturen die bij het Onderwijscentrum betrokken zijn, hebben vandaag overleg over de nieuw ontstane situatie. Het was voor hen gisteravond ook een verrassing dat er een nieuwe koers werd ingeslagen.

Het was gisteravond aanvankelijk de bedoeling dat er in de raadsvergadering een besluit zou worden genomen over een extra krediet van €485.000,- voor het onderwijscentrum, zodat er in totaal €6,6 miljoen beschikbaar zou zijn. Dat is minder dan de schoolbesturen het liefst hadden gezien, maar voldoende om een nieuw gebouw voor de vijf basisscholen in Den Burg neer te zetten. Dat besluit werd uitgesteld.

Volgens berekeningen van TB en VVD zou volledige nieuwbouw van het onderwijscentrum kunnen uitkomen op €8,4 miljoen euro.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 18 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 21 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen gisteren
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5