Logo texelsecourant.nl
Meer over Ram en zijn bedrijf op woonduurzaam.nl en op Twitter en Facebook.
Meer over Ram en zijn bedrijf op woonduurzaam.nl en op Twitter en Facebook. (Foto: Job Schepers)

"Oud-Texelaar wil Texel verduurzamen"

Nederland moet van het gas af. Het verduurzamen van je huis is dan een logische stap. Maar hoe pak je dat aan en hoe financier je het? Het zijn vragen waar oud-Texelaar Ram van Erkelens van Woon Duurzaam antwoord op heeft. In de rest van Nederland zijn ze met het bedrijf al verantwoordelijk voor het verduurzamen van meer dan honderd woningen.

"Dat doen wij natuurlijk niet alleen. Wij hebben daar partners voor uit de sector. Nu is Texel aan de beurt en we werken dan ook samen met Texelse partners. Wij vinden het belangrijk om met lokale partijen te werken. Er zijn meer bedrijven in het land die zich bezighouden met verduurzaming op wat voor gebied dan ook. Waarin wij ons onderscheiden, is dat wij een volledige oplossing bieden om de overstap naar gasloos wonen te maken. Met als uitgangspunt dat het óók financieel voordelig is voor de klant. Dit is momenteel ook een hot item met het onlangs gesloten energie-akkoord en minister Eric Wiebes die de gaskraan in Groningen helemaal dicht gaat draaien."

Een duurzaam huis klinkt hartstikke leuk, maar er komt veel bij kijken. "Wat heb je nodig en wie moet je hebben? Wat betreft de keuze van de juiste materialen en het aanvragen van subsidies komt men vaak terecht in een woud van aanbieders en instanties. Wij zijn daarin thuis en weten dus welke wegen er bewandeld moeten worden, zodat je niet verdwaalt in dat woud."

Ram is blij om terug te zijn op het eiland waar hij opgroeide. "Mijn roots liggen in Den Hoorn. Ondanks dat ik in Amsterdam woon, kom ik nog vaak terug op Texel. Ik ben heel blij dat we nu hier aan de slag gaan. Alle woningen van na het jaar 2000 zijn zeer geschikt, maar ook bij oudere woningen gebouwd na 1930 zien we mogelijkheden genoeg. Met de juiste aanpassingen aan de thermische schil – denk hierbij aan isolatie van dak, vloer en muren - kunnen ook deze woningen volledig van het gas af..."

"Prijs gas stijgt tot wel zeventig procent"

Met stijgende gasprijzen - tot wel 70 procent - in het verschiet, is een overstap naar een gasloos huis steeds aantrekkelijker. "Het is financieel goed rendabel en kan zelfs volledig gefinancierd. Wij gaan altijd voor een oplossing waarbij de aflossingskosten van de investering gelijk of zelfs lager zijn dan de kosten die de klant normaal kwijt is aan zijn energierekening. Eigenlijk merk je er dus niets van of is het zelfs direct al financieel voordelig. Na de aflossing van de lening ga je er zelfs fors op vooruit, omdat je kosten dan wegvallen. In onze visie heeft iedereen over 20 jaar een energetisch duurzame woning."

De mogelijkheden zijn zeer divers. Een relatief eenvoudige oplossing is daarbij de lucht-water warmtepomp. Deze zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. In tegenstelling tot de water-water-warmtepomp hoeft men hiervoor niet de grond in. "Voor beide technieken valt iets te zeggen. Dat ligt ook aan de wensen van de klant. Daarnaast zijn zonnepanelen vanzelfsprekend een aanvulling, voor het energie neutraal maken van een woning."

Het gedoe er omheen is waar de mensen bang voor zijn. Dat is heel begrijpelijk. "Je moet het dan ook als volgt zien: Wij ontzorgen onze klanten van A tot Z als het aankomt op de overstap van grijs naar groen zodat ze er zelf geen omkijken naar hebben. Op donderdag 27 september van 19:00 uur tot 20:30 uur houden we een informatiebijeenkomst in Hotel de Lindeboom. Daar vertel ik de mensen graag meer over de mogelijkheden."

Woon Duurzaam is ook te volgen op Facebook en Twitter.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De gemeenteraad moet instemmen met het autoluw maken van het centrum van Den Burg.Reageren!