Logo texelsecourant.nl
Hoogheemraad Kees Stam op de graafmachine van Dros bij de NIOZ-dijk.
Hoogheemraad Kees Stam op de graafmachine van Dros bij de NIOZ-dijk. (Foto: Jeroen van Hattum)

Start voorbereiding versterking NIOZ-dijk

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de dijkversterking bij het NIOZ.

De huidige zogeheten voorlandkering (de dijk die voor het NIOZ langs loopt) wordt in 2019 versterkt tot een primaire waterkering, waardoor het onderzoeksinstituut officieel binnendijks komt te liggen.Dat is nu nog niet het geval.

Het gaat om het stuk dijk van circa 1,3 kilometer tussen 't Horntje en de NIOZ-haven. Die wordt binnendijks verhoogd naar zes tot acht meter hoog. De huidige weg die langs de dijk naar de NIOZ-haven loopt, wordt een stukje verlegd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Combinatie Tessel dat ook de andere delen van de Waddendijk op het eiland (met uitzondering van de PH-dijk) aan het versterken is.

Tijdens de start van de voorbereidende werkzaamheden was te zien hoe de kraanmachinist straks in de kraan het virtuele ontwerp van de dijk direct op zijn scherm kan zien.

Dat betekent dat er geen piketpalen meer uitgezet hoeven te worden om werklijnen in het veld aan te geven. "Het 3D ontwerp wordt nu direct omgezet in een machinemodel dat voor de kraanmachinist zichtbaar is in de machine en de palen in het veld vervangt", aldus het hoogheemraadschap. "Dit voorkomt miscommunicatie, er kan heel nauwkeurig gewerkt worden en tegelijkertijd kunnen eventuele aanpassingen snel verwerkt worden." 

Jeugdbestuurder Rodny Stolk van het hoogheemraadschap leidde de start van de voorbereidende werkzaamheden in met een virtual reality presentatie van de nieuwe dijk.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!