Logo texelsecourant.nl
Inspecteurs van het Texels Schapenstamboek in Noord-Holland keuren de dieren.
Inspecteurs van het Texels Schapenstamboek in Noord-Holland keuren de dieren. (Foto: Archief Texelse Courant)

Kijken en keuren op de Texelse Schapenfokdag

Zeventien Texelse schapenfokkers zenden bij elkaar zo'n vierhonderd dieren in op de Texelse Schapenfokdag die maandag 3 september wordt gehouden op de Groeneplaats in Den Burg.

Het is aan de witgejaste inspecteurs van het Texels Schapenstamboek in Noord-Holland om uit al die dieren de beste rammen, ooien, ram- en ooilammeren te kiezen. Bijzonder moment is de uitreiking van de Bronzen Texelaar voor de beste éénjarige ram. Maar niet minder belangrijk is de verkiezing van de kampioen onder de oudere rammen, de éénjarige en oudere ooien en de beste tien ram- en ooilammeren.

De Texelse fokkers doen er veel aan om hun dieren optimale conditie te presenteren en maken veel werk van de organisatie van deze dag waarop fokkers van heinde en verre naar het eiland komen.

Bijzonder onderdeel van de Schapenfokdag is de veiling die, onder leiding van Benno Bakker, om 11:30 uur begint. Hiervoor zijn acht rammen en ooien geselecteerd. Eigenlijk zou de veiling op de Landbouwdag plaatsvinden, maar nadat die door de hitte moest worden afgelast, is het naar maandag verschoven.

De Schapenfokdag begint om 9:30 uur.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!