Onder grote belangstelling duikt ringelrob Bob in het water van het bassin in Ecomare.
Onder grote belangstelling duikt ringelrob Bob in het water van het bassin in Ecomare.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Warm welkom Ringelrobben Rick en Bob

Natuur

Onder grote belangstelling arriveerden woensdag twee ringelrobben in Ecomare.

De dieren zijn afkomstig uit Koninklijke Burgers' Zoo. Het Arnhemse dierenpark gaat het bassin verbouwen om een groter leefgebied te creëren voor andere dieren die daar zijn. Ecomare kan de ringelrobben een goed nieuw tehuis bieden. Naast gewone en grijze zeehonden heeft het centrum nu dus een derde zeehondensoort.

Ringelrobben leven in het noordpoolgebied, maar komen af en toe als dwaalgast in de Noordzee terecht. De dieren die per ongeluk in de Noordzee terecht komen zijn meestal jong. Net als jonge klapmutsen komen ze ook met enige regelmaat in de opvangcentra terecht. De laatste keer was in 2015, toen een jonge vrouwelijke ringelrob in de Utrechtse grachten werd ontdekt.

De twee nieuwe bewoners van Ecomare zijn een vader en zijn zoon. De oudste, Rick, is vanuit het zeeaquarium in Brest naar Burgers' Zoo gekomen, de zoon, Bob, is in Arnhem geboren. Ondanks dat hun natuurlijke leefomgeving zich in het Noordpoolgebied bevindt, zijn er geen speciale aanpassingen aan het verblijf nodig. In Arnhem zwommen de dieren in kunstmatig zeewater, bij Ecomare wordt gebruik gemaakt van Noordzeewater.

Ringelrobben hebben hun naam te danken aan de kringen op de vacht. Verder lijken ze wel op de gewone zeehond, alleen zijn ze boller en hebben ze een kortere snuit. Het zijn kleine dikkerdjes en daarom worden ze ook wel 'kleine zeehond' genoemd. De derde naam voor deze soort is stinkrob. Deze naam danken ze aan het feit dat de mannetjes in de paartijd sterk uit hun bek ruiken.

De twee ringelrobben zwemmen bij Ecomare in het bassin met de glazen wand. De gewone zeehonden die tot nu toe in dit bassin zwommen, zijn naar het grote bassin verhuisd. Tijdens de voerpresentaties zullen de dierverzorgers voortaan ook vertellen over deze derde zeehondensoort.


Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06