Afbeelding
Foto: Stefan Krofft

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Modespektakel op Waddenstrandje

Algemeen

De eerste dag van het Beach Food Festival had een bijzondere attractie: Museum Kaap Skil organiseerde er een modeshow. In een kleurige rij toonden 19 Texelse modellen creaties van eerstejaars modestudenten, die zich door de beroemde opgedoken zeventiende eeuwse jurk hadden laten inspireren. Het was meteen ook de aftrap van de tentoonstelling Texel Dress Catwalk in het museum.

De studenten van het Amsterdam Fashion Institute kwamen tot hun creaties op basis van eigen onderzoek naar de stof, het patroon en de geschiedenis van de opgedoken jurk. Een extra eis bij de opdracht was dat er een duurzaamheidsaspect in moest worden meegenomen. Dat sloot toevallig naadloos aan bij de doelstelling van het Beach Food Festival!

De ontwerpen werden getoond door Texelse meiden die varieerden in leeftijd van 12 tot 26 jaar. Ze liepen langs de rand van het strandje over de pier, met de Waddenzee op de achtergrond. Het was voor de modellen een heel bijzondere ervaring om deel te nemen aan de modeshow. Een aantal van hen heeft zelf ook de ambitie om in de modebranche verder te gaan. 

Modeontwerper Aziz Bekkaoui fungeerde als gastcurator; hij was betrokken bij de keuze van de te tonen ontwerpen en verzorgde daarnaast de choreografie en styling van de show. Ook heeft hij geholpen met het opbouwen van de tentoonstelling in Kaap Skil.
De tentoonstelling Texel Dress Catwalk bevat, naast 20 creaties, ook een aantal procesboeken van de studenten. Hierin hebben ze hun bevindingen, voorbeelden, inspiratiebronnen en redenaties vastgelegd. De tentoonstelling is t/m 4 november te zien in het entreegebouw van Museum Kaap Skil.

Afbeelding
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 13 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 16 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5