Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Eetcafé moet ook van rechter terras inleveren

Juridisch

Eetcafé Parkstraat 22 in Den Burg raakt het stukje terras aan de overkant van de straat kwijt. Dit volgt op een uitspraak in kort geding van de voorzieningenrechter in Alkmaar. Aanleiding is de geplande detailhandel in het voormalige postkantoor tegenover het eetcafé en de daaraan gekoppelde bouwvergunning.

De familie Stolk - eigenaar van het eetcafé - stapte vorige week naar de rechter om de verbouwing van het oude postkantoor een halt toe te roepen. De gemeente gaf eigenaar Frits Langeveld onlangs groen licht voor van zijn plannen met het gebouw, dat een gecombineerde detailhandel- en centrumfunctie krijgt. Onderdeel van de bouwkundige ingreep is de realisering van een nieuwe entree in de vorm van een openslaande pui waar nu het terras van het eetcafé is.

Als gevolg daarvan trok de gemeente de exploitatievergunning in en werd de familie Stolk gesommeerd het terras weg te halen. Maar de eigenaars van het eetcafé vinden dat zij (financieel) te zwaar worden benadeeld. Ook noemen zij de plannen met het huidige eetcafé in strijd met het bestemmingsplan. Verder suggereerden zij dat Langeveld de 'vage omschrijving' van gecombineerde detailhandel- en centrumfunctie wil gebruiken om er een horecabedrijf neer te zetten. En dat is al helemaal in strijd met het bestemmingsplan, vonden zij.

Maar zij kregen nul op het rekest van de voorzieningenrechter. Van strijdigheid met het nieuwe bestemmingsplan, dat onlangs in werking trad, is geen sprake. Ook voor het overige is de bouwvergunning niet in strijd met de regels. Mochten zich in het pand - tegen de regels in - alsnog allerlei horeca-activiteiten gaan afspelen, "dan is dat een kwestie van handhaven", vindt de rechter. Dat de familie Stolk door het intrekken van de terrasvergunning wordt geschaad in de financiële belangen, is volgens de voorzieningenrechter "inherent" aan het besluit. "Maar het is geen reden de intrekking onrechtmatig te achten."

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 21 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00