Afbeelding
Ria Zuurbier

De Traanroeier half kaal

Algemeen

Het werk aan molen De Traanroeier in Oudeschild vordert gestaag. De kap heeft nieuw riet en  de rietdekkers zijn inmiddels aan de romp begonnen. Voor bezoekers van Museum Kaap Skil vormt het werk een bijzondere attractie. De rietdekkers verwachten nog ongeveer een maand nodig te hebben om de hele klus te klaren.

Het werk wordt uitgevoerd door rietdekkersbedrijf S. van der Zee uit Oude Bildtzijl. Vader en zoon Van der Zee hebben ruime ervaring met het rietdekken van molens op ambachtelijke wijze.  Vanwege de monumentale status van de molen eist de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  dat het riet op de ouderwetse manier wordt bevestigd met molentouw. 

Tijdens het werk aan de kap constateerden de rietdekkers verschillende gebreken, zoals planken en rinkellatten die moesten worden vervangen of vastgezet. Molenaar Klaas Veenbaas was steeds paraat om deze klussen snel en vakkundig uit te voeren. Zo konden de rietdekkers verder en werd de molenmaker uitgespaard. 

Bezoekers van Museum Kaap Skil kunnen de molen tijdelijk niet in. Wel kunnen ze de rietdekkers van heel dichtbij aan het werk zien. Bovendien wordt op de bouwhekken rond de molen op banieren aandacht besteed aan het ambacht rietdekken. Hierdoor is de molen nu op een heel andere manier een interessant onderdeel van het museumbezoek.

Het droge weer met weinig wind van de afgelopen weken komt voor De Traanroeier geweldig uit. Ondanks dat er steeds regenloze dagen worden voorspeld, dekken de rietdekkers de open zijden van de molen  voor de zekerheid toch steeds met zeil af.  De oranje doeken zijn van verre zichtbaar.

Het vernieuwen van het riet op de romp en de kap is heel kostbaar. Stichting De Traanroeier kon dit laten uitvoeren dankzij het winnen van de BankGiro Loterij Molenprijs 2017 en bijdragen van de Gemeente Texel, STIFTexel en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 5 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45