Het Wagejot.
Het Wagejot. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Werk bij Wagejot mag doorgaan

Natuur

De provincie heeft het verzoek van Vogelbescherming Nederland om het werk aan de dijk bij het Wagejot stil te leggen afgewezen.

Dat hebben de provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten weten.

Onderzoek van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (de RUD) heeft volgens de provincie uitgewezen dat er "geen wezenlijke verstoring van de grote sterns optreedt" en dat er geen sprake is van overtreding van wettelijke voorschriften. "Om die reden heeft de RUD NHN besloten om het handhavingsverzoek van de Vogelbescherming af te wijzen en de bouwwerkzaamheden niet stil te leggen."

In het Wagejot zit een grote kolonie grote sterns (beschermde vogels) binnendijks op nog geen honderd meter bij de dijk vandaan die komende tijd wordt versterkt. De kolonie zit er sinds 2015 en is de grootste van Europa.

Volgens het onderzoek van de RUD zijn er inmiddels 1500-1600 paren grote sterns aan het broeden. "De kolonie grote sterns heeft zich in Wagejot gevestigd, ondanks de daar in de nabijheid plaatsvindende bouwwerkzaamheden, terwijl er in de nabijheid voldoende uitwijkmogelijkheden voor de vogels zijn."

Bioloog Mardik Leopold van Wageningen University liet vorige week aan de hand van foto's zien dat er op rijdag 4 mei in het Wagejot 30 procent minder grote sterns zaten te broeden dan op maandag 1 mei. 

Volgens de provincie zullen de werkzaamheden bij het Wagejot ook aan de binnenkant van de dijk plaatsvinden. De werkzaamheden aan de weg, de sloot, aan de voet van de dijk en direct tegen het Wagejot aan worden volgens de provincie pas na het broedseizoen uitgevoerd worden. "Dit om de kans tot verstoring tot een minimum te beperken. De RUD NHN zal het vervolg van de bouwwerkzaamheden nauwlettend monitoren."

Volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier was uitstellen van het werk bij het Wagejot echt geen optie. "Daar is de afgelopen weken in overleg met allerlei partijen naar gekeken. Vanwege de omvang van het totale werk en de beschermde soorten en gebieden, is het een hele puzzel geweest om het werk op de natuur af te stemmen."

Volgens het hoogheemraadschap blijkt uit de tellingen van broedparen en het gedrag van de vogels tot nu toe niet dat het werk aan de dijk verstorend werkt.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 9 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 11 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00