De kolonie grote sterns bij het Wagejot op vrijdagavond 4 mei.
De kolonie grote sterns bij het Wagejot op vrijdagavond 4 mei. Foto: Mardik Leopold

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Deel grote sterns verdwenen bij Wagejot"

Natuur

Ongeveer dertig procent van de grote sterns die bij het Wagejot zaten te broeden, is verdwenen.

Dat stelt bioloog Mardik Leopold van Wageningen University die opkomt voor de broedkolonie grote sterns die in het geding dreigt te komen door de werkzaamheden aan de Waddendijk.

Leopold baseert zich op foto's die hij afgelopen dinsdagavond 1 en vrijdagavond 4 mei vanaf dezelfde plek maakte bij het Wagejot, een natuurgebied aan de oostkant van Texel. Vrijdag 4 mei was er volgens Leopold na een betrekkelijk lange periode van relatieve rust een kraan aan het werk op de dijk op nog geen honderd meter afstand van de kolonie.

"Toen 's avonds de rust was weergekeerd, bleek circa 30 procent van de vogels die eerder zaten te broeden, verdwenen. Er was een flink gat in de kolonie geslagen en ook op de plekken waar nog wel vogels zaten, was de dichtheid aan vogels aanzienlijk minder."


Bovenste foto is van dinsdagavond 1 mei, de onderste van vrijdagavond 4 mei.


De Vogelbescherming diende een week geleden bij de provincie Noord-Holland een handhavingsverzoek in tegen de werkzaamheden. De grote stern is een beschermde vogel. De Vogelbescherming wil dat de werkzaamheden aan het Wagejot worden uitgesteld tot na 1 augustus als het broedseizoen voorbij is.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en aannemer Bouwcombinatie Tessel waren bereidwillig om te bekijken of de kolonie aan het Wagejot ontzien kon worden, maar volgens hen zijn die mogelijkheden er niet meer. De kolonie aan het Wagejot, vorig jaar met 4411 broedparen de grootste van Europa, heeft zich pas sinds 2015 ontwikkeld en toen waren alle procedures voor de dijkversterking al in werking.

De organisaties hebben ook te maken met het stormseizoen en andere flora en fauna, waardoor het voor hen naar eigen zeggen al een gepuzzel was om alles op elkaar af te stemmen en te plannen. Het is daardoor niet meer mogelijk om het werk aan de dijk bij het Wagejot nu alsnog uit te stellen.

Ter vergelijking: een eindje verderop bij Utopia wordt wel rekening gehouden met een kolonie grote sterns en beginnen de werkzaamheden aan de dijk pas na 1 augustus. Het verschil is dat de kolonie grote sterns daar er ook al voor 2015 aanwezig was. 

De Vogelbescherming heeft aangegeven het belang van de dijkversterking te erkennen, maar stelt dat de grote sterns bij het Wagejot ook beschermd moeten worden.

Gedeputeerde Adnan Tekin van Noord-Holland heeft op Twitter laten weten snel een besluit te nemen of de werkzaamheden invloed hebben op de kolonie grote sterns. De provinciebestuurder bezocht vrijdag samen met Eckart Boot van Natuurmonumenten het Wagejot om de situatie ter plekke met eigen ogen te bekijken.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 41 minuten geleden 1
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10