Afbeelding
Foto: Job Schepers

Jaar klinische opname na gijzeling TESO

Juridisch

De 48-jarige vrouw die vlak voor Kerst twee vrouwen gijzelde in de TESO-vertrekhal in Den Helder, moet een jaar lang in een psychiatrisch ziekenhuis worden behandeld. Ze hoeft niet naar de gevangenis omdat ze ten tijde van de gijzeling ontoerekeningsvatbaar was, zo oordeelde de rechtbank in Alkmaar vrijdag.

De rechtbank sloot zich daarmee aan bij het oordeel van de officier van justitie en van de psychiater en de psycholoog die de vrouw hebben onderzocht. Zij hebben beiden geconcludeerd dat de vrouw leed aan psychoses en volledig in de ban was van waanideeën. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De vrouw uit Breezand, van Braziliaanse origine, werkte voor een schoonmaakbedrijf. Op vrijdag 22 december zou ze met de boot van half negen naar Texel vertrekken. Maar een kwartier voor de afvaart gijzelde ze ineens schreeuwend en dreigend met een mes een van haar collega's.

Toen die zich na korte tijd aan haar greep wist te ontworstelen, nam de vrouw een kaartverkoopster van TESO in gijzeling. Die hield ze zo'n twee uur gevangen, tot een speciaal politieteam binnenviel en een einde maakte aan de gijzeling. Op dat moment waren filmpjes van het incident al massaal gedeeld via sociale media.

Vermoorden

Tijdens haar verhoren bij de recherche gaf de vrouw aan dat ze ervan overtuigd was dat iemand haar dochter en kleindochter wilde vermoorden. "Ik heb het gedaan, omdat ik ze wil beschermen. Ik wilde aandacht krijgen, zodat mensen het zouden zien. Als ik vrijkom, vermoord ik iemand. Ik móet een rechter spreken."

Inmiddels is de vrouw - die een van de gijzelaars 1750 euro smartengeld moet betalen - door het gebruik van medicatie aan de beterende hand. Ze weet dat ,,er niemand is die hen wil vermoorden. Het zit gewoon in mijn hoofd." Doktoren zeggen dat ze vooruitgaat. Maar het risico dat zij terugvalt is groot, zeggen zij. Om herhaling te voorkomen, zijn vaste structuren en medicatie voor langere tijd nodig.

Emotioneel

De vrouw kreeg eerder medicijnen voor psychische problemen, onder meer in perioden dat ze in Brazilië en Spanje woonde. Ze stopte daar steeds mee als het beter ging. Enkele jaren geleden werd ze naar Nederland gehaald door haar dochter, die hier al woonde. Vrijdag was de vrouw bij vlagen zeer emotioneel, ,,omdat ik niet wilde doen wat ik heb gedaan, het toch heb gedaan en niet weet waarom."

Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 20 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen gisteren
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 20 apr, 10:30