Bruine kiekendief
Bruine kiekendief Foto: Marsh_Harrier

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

"Belangen vogels en imago van Texel als vogeleiland ernstig beschadigd"

Natuur

Vogelwerkgroep Texel is zeer verontwaardigd uit over twee besluiten die de Texelse gemeenteraad woensdag heeft genomen en vindt dat hiermee grenzen worden overschreden.

Beiden raadsbesluiten hebben betrekking op de Beleidsnotitie Natuur en Landschap 2018 die woensdag is vastgesteld. Daarbij besloot de raad de passage van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarin de achteruitgang van de weidevogels in verband wordt gebracht met schaalvergroting en intensivering van de landbouw, te schrappen uit de nota. Tweede besluit waarover de Vogelwerkgroep boos is, is de constatering dat de meeste predatie op Texel is toe te schrijven aan de Zwarte Kraai, de Bruine Kiekendief, de Buizerd, de Gans, de Meeuw, de rat en de (verwilderde) kat. "Daarmee wordt gesuggereerd dat zij de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang zijn en daarom op Texel bestreden zouden moeten  worden."

"Deze besluiten doorkruisen het brede weidevogeloverleg waarbij de Vogelwerkgroep is betrokken. Bovendien wekt het besluit de indruk dat de gemeente beschermde vogels gaat bestrijden en daarmee wet- en regelgeving gaat ontduiken. Het schrappen van de genoemde passage uit een rapport van een wetenschappelijk en gerenommeerd bureau als het CBS lijkt op het wegmoffelen van feiten die door onafhankelijk onderzoek zijn verkregen."

"Het tweede amendement getiteld 'Waar ganzen zitten, zitten weidevogels niet' heeft ons zeer verbaasd en verontrust. Het is in de eerste plaats een onjuiste constatering en ten tweede is het uiterst merkwaardig een gans een predator te noemen. Een gans eet gras en geen weidevogels! Het toevoegen aan de lijst van predatoren als 'gans en meeuw' maakt een rare indruk: welke soort gans, welke soort meeuw? Er komen van beide families meer dan 10 verschillende soorten op het eiland voor. Bovendien komen op de rijkste weidevogelgebieden op Texel ook ganzen voor."

"Verontrust zijn we omdat in dit besluit naast de al genoemde beschermde roofvogels ook de beschermde ganzen en meeuwen het risico gaan lopen bestreden te worden. Uit deze opmerkingen blijkt veel onwetendheid van de indieners en de voorstemmers van het amendement."

"De belangen van de vogels en het imago van Texel als vogeleiland worden op deze manier ernstig beschadigd. Laat Texel vooral vogeleiland blijven en laat de gemeente haar rol als beschermer van dit imago vooral hoog houden!"

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2