Zeehond verstrikt in zwerfvuil. Het dier is opgevangen en na herstel uitgezet door Ecomare
Zeehond verstrikt in zwerfvuil. Het dier is opgevangen en na herstel uitgezet door Ecomare

Zeehondencentra nemen voorschot op advies zeehondenopvang

Natuur

Op dinsdag 13 maart 2018 zal de wetenschappelijke commissie Zeehondenopvang een advies uitbrengen aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de toekomst van de zeehondenopvang. Ecomare op Texel, Zeehondencentrum Pieterburen, A-Seal in Stellendam en het opvangcentrum op Terschelling, alsmede de stichting Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) i/o hebben op 6 februari kennis genomen van een eerder conceptadvies en daarop een gezamenlijk standpunt geformuleerd.

De opvangcentra hebben waardering voor het vele werk dat de commissie heeft verricht, maar plaatsten ook tal van kritische kanttekeningen bij het advies tijdens een door de commissie gehouden Stakeholdermeeting. Ook vinden de centra dat ze te weinig tijd hebben gekregen om inhoudelijk echt goed in te gaan op de materie.

De opvangcentra willen graag hun verantwoordelijkheid nemen om een zorgvuldige implementatie van enkele adviezen mogelijk te maken. De centra vinden dat er rekening gehouden moet worden met hun expertise bij de uitwerking van de voorgestelde werkwijzen en bij het bepalen van de haalbaarheid en wenselijkheid van de nu geschetste kaders.

Dat opvang meer eenduidig gereguleerd moet worden, staat voor de centra buiten kijf. Wel willen de centra (die overigens bekostigd worden door donateurs en sponsors) hun uiterst relevante rol benadrukken:
- Mede dankzij de opvangcentra, lobby en onderzoek zijn de populaties – die in de jaren zeventig bijna helemaal waren verdwenen – uitgegroeid tot krachtige populaties;
- Ten tijden van calamiteiten (virusuitbraken, natuurrampen e.d.) beschikt de overheid over krachtige en kundige organisaties die kunnen opvangen, helpen en adviseren;
- Dankzij de centra hebben we goed zicht op wat er gebeurt in en om onze zeeën. De opvangcentra spelen een cruciale rol in het voeden van wetenschappelijk onderzoek tot nu toe met relevante data;
- Dankzij het bestaan van de centra heeft de overheid voorzieningen met goed getrainde mensen die voorkomen dat dieren bij particulieren in badkuipen worden opgevangen;
- Daarnaast spelen de centra een belangrijke rol in de publiekvoorlichting, hebben de centra een enorm publieksbereik en spelen ze een belangrijke rol in natuureducatie: De centra willen bewustwording bij het grote publiek bevorderen zodat men voorzichtig omgaat met de natuur.

De opvangcentra wachten nu het definitieve advies met belangstelling af. Ze hebben de intentie om de minister te ondersteunen bij de vaststelling van kaders voor een eigentijds en breed gedragen zeehondenakkoord middels het formeren van een taskforce voor verdere uitwerking en zorgvuldige implementatie van de adviezen in de praktijk.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3