Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Enorm gelukkig met spannende uitdaging

Algemeen

Hij stuitert nog net niet, maar bruist van energie. Over een week openen eindelijk de deuren van misschien wel de grootste uitdaging van zijn leven. Joram Timmerman begint dan echt met het Kook Atelier aan de Gravenstraat in Den Burg.

"Het is zo spannend en zo gaaf tegelijkertijd. Wij kunnen van alles bedenken, maar is de markt op Texel er klaar voor? Ik heb er vertrouwen in. Texelaars komen ook niet uit een ei, die gaan dit snappen. Aan de overkant gebeurt het al meer, dus ook binnen het toerisme zit een groep die dit ziet zitten. Ik snap dat dit geen restaurant voor ieder soort gast is, het is toch echt wat anders." In het Kook Atelier straks geen uitgebreide menukaart, sterker nog: van tevoren weet de gast niet wat hij of zij precies gaat eten. Dat het goed is, lijkt een zekerheidje. Timmerman ademt passie als het gaat over koken.

Van boer tot bord

"We gaan met seizoensproducten werken. Als de gast binnenkomt, krijgt hij direct een amuse en een drankje. Daarna kunnen ze aangeven of ze vier, vijf of zes gangen willen. Dit kan gecombineerd worden met een wijnarrangement. Bij de ingrediënten is 'van boer tot bord' het devies. Wat de ene dag uit de grond komt, willen wij de volgende dag op het bord van de gast hebben. Daarom is het menu dus ook aangepast op de tijd van het jaar en zal het steeds beetje bij beetje veranderen, omdat de producten dat ook doen", vertelt Timmerman steeds enthousiaster. Timmerman gaat samenwerken met Texelse bedrijven als bijvoorbeeld de Novalishoeve en het Zilt Proefbedrijf. "Er wordt al veel met lokale producten gewerkt, maar het is teveel hetzelfde. Dit moet echt anders worden. Je moet ook flexibel zijn. Als mensen hier vaker in één jaargetijde komen, moeten ze natuurlijk niet het idee hebben aan het einde exact hetzelfde gegeten hebben als de vorige keer. Daar ben ik ook niet bang voor overigens, omdat de beschikbare producten steeds net weer wat anders zijn. Het menu verandert dus het hele jaar door."

Met de paplepel ingegoten

Timmerman kreeg het vak met de paplepel ingegoten. "Mijn vader Jan Wolter was jaren chef-kok in hotel Opduin. Zodoende stond ik al op mijn vierde met een koksmuts en een te grote koksbuis met opgerolde mouwen koekjes te bakken in de keuken van het hotel. Ik vond het geweldig." Daarna volgde de pubertijd en ging de aandacht meer uit naar andere dingen, zoals dat bij iedere opgroeiende jongere gaat. De liefde keerde echter al snel weer terug en Joram timmerde flink aan de weg. Op Texel kwam hij bij Bij Jef voor het eerst werkmatig in aanraking met koken op hoog niveau. "Vanaf dat moment wilde ik het liefst alleen nog maar met heel goede en verse producten werken. Ik heb in het buitenland meer ervaring opgedaan bij grote hotelketens in Oostenrijk, België en op Curaçao, steeds meer in leidinggevende functies waarbij ik keukens van enorme hotels aanstuurde. Maar mijn hart ligt op Texel." En zo keerde Timmerman terug op Texel, waar hij eerst als freelance kok werkte en nu zijn eigen zaak begint, in het restaurant waar eerst Peek gevestigd was. "Weer lekker zelf koken en mijzelf iedere dag uitdagen. We gaan eerst werken met een team van vier man - twee voor en twee in de keuken en op vrijdag, zaterdag, zondag open. Als het eenmaal loopt breiden we dat wellicht verder uit. Ik ben enorm gelukkig met deze spannende stap en hoop dat de mensen net zo enthousiast worden als ikzelf."

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 10 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 2 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 3 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 20 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1