Sneeuw op Texel, dinsdagochtend 27 februari.
Sneeuw op Texel, dinsdagochtend 27 februari.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Sneeuw op Texel door natuurfenomeen

Natuur

De sneeuw die maandag op Texel en de andere Waddeneilanden viel, was het resultaat van een zeldzaam natuurfenomeen met de naam 'warmwatereffect'.

Dat meldde de Telegraaf. Het is een verschijnsel dat zich voordoet als er tijdens de winter koude landlucht over het relatief warme water van de zee trekt. Dan kunnen er wolken ontstaan waaruit flinke sneeuw- en regenbuien kunnen vallen.

Maarten Minkman, student Meteorologie aan de universiteit van Wageningen, geeft in een artikel op de website www.alpenweerman.nl nadere uitleg over de zogeheten 'Lake-Effect-Snow'.

"Het Lake-Effect (warmwatereffect) ontstaat als een koude luchtmassa over een relatief warme watermassa stroomt. De koude lucht wordt opgewarmd en pikt het aanwezige vocht op. Wanneer de bovenlucht koud genoeg is dan kan deze lucht gaan stijgen en ontstaan wolken en buien. Als deze buien eenmaal bij land aankomen zwakken ze relatief snel af doordat de 'motor' (het relatief warme water) wegvalt. Ze kunnen nog wel iets actiever worden door het reliëf van het land, maar na 40 tot 100 kilometer stellen de buien weinig meer voor.

Winter op Texel. Foto: Maaike Zijm.

Een kenmerk van het Lake-Effect-Snow is dat er een continue stroom aan buien op gang komt. Hierdoor kan er veel sneeuw vallen in de kustregio's waar deze buien aan land komen. Ook op satelliet- en radarbeelden is dit effect mooi zichtbaar van rijen met kleine buien die uitgroeien tot volwaardige sneeuwbuien.

Maar zoals al eerder aangegeven kunnen de Waddeneilanden bij gunstige windrichtingen ook het gevolg van dit 'Lake-Effect-Snow' ondervinden. Op dit moment lijkt het noordelijk kustgebied van Nederland gunstig te liggen voor sneeuwval vanaf zee. Buien afkomstig vanaf de Oostzee kunnen deze regio waarschijnlijk afgezwakt bereiken. Bij de Waddeneilanden kunnen deze buien door het relatief warme zeewater weer wat verder activeren voordat ze doortrekken richting Engeland."

De verwachting is dat het vandaag opnieuw gaat sneeuwen op de Waddeneilanden.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 4 uur geleden 6
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 6 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 9 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen gisteren
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? gisteren 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10