Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Eilanddichter, walvisbotten en uitreiking Cultuur-en Erfgoedprijs tijdens eerste Cultuurnacht Texel

Algemeen

Zaterdag 17 februari vindt tussen 20.00 en 01.00 uur de allereerste Cultuurnacht Texel plaats, in en om museum Kaap Skil in Oudeschild. De culturele sector van het eiland presenteert haar aanbod voor het komende jaar; muziek, poëzie, film, dans, kunst en erfgoed, op onverwachte locaties. 

De Cultuurnacht opent met de installatie van een heuse Nachtburgemeester, om 20.00 uur door burgemeester Uitdehaag. Om 22.30 uur reikt Eric Hercules, wethouder Cultuur, de Cultuurprijs 2018 en de Cultuur Erfgoedprijs 2018 uit. De gemeente Texel heeft deze prijzen onlangs in het leven geroepen om organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur en erfgoed te eren. Om 01.00 uur wordt de nacht poëtisch afgesloten door de kersvers geïnstalleerde Eilanddichter Roop. 
'Muziek bij de buren'.Naast deze officiële publieksmomenten bruist het van de culturele activiteiten in Kaap Skil, maar ook bij buren Vispaleis  van der Star, Bets Fietsen en Texelana. In sets van steeds 15 minuten kan publiek voorstellingen bijwonen die verzorgd worden door onder andere Broadway, Theater de Toegift, Zomeravondconcerten, Music meets Texel en Artex Kunstenschool Texel. Dit in een soms onverwachtse setting...

De Reden van de Rede van Texel
Uniek element in het programma is De Reden van de Rede van Texel, waarbij oud-burgemeester Francine Giskes in molen De Traanroeier de achterliggende gedachte achter de Rede van Texel toelicht. Waarbij zij op haar beurt de jeugdige Rodney Stolk uitnodigt zijn visie hierop weer te geven. 

Walvissenbotten, film en poëzie
Ook bijzonder is de show van Adrie Vonk en Arthur Oosterbaan, waarbij zij de – zeer verrassende - resultaten van hun 'Project Walvisbottenschuur' presenteren. Film is er van Cinema Garage en het poëtisch aanbod wordt gerepresenteerd door Kopgroep Bibliotheken en "Skemeren", een poëzienacht van Klifhanger. 

Kunst en erfgoed
Doorlopend zijn mini- exposities te bezichtigen met werken van leden van Kunstenaarsvereniging Zout en de KunstKlas. Cultureel erfgoed komt aan bod met objecten van het Luchtvaart-en Oorlogsmuseum Texel en Museum Waelstee. Flora nodigt bezoekers uit in het oude reddingboothuis. Duikclub Texel presenteert de rijke Texelse onderwaterarcheologie en Michiel Bartels laat zien hoe een historische wierdijk werd gebouwd.

Vanaf donderdag 15 februari is het definitieve programma te vinden op www.cultuurnachttexel.nl. Toegang tot de Texelse Cultuurnacht is gratis, en aanbod voor jong en oud. Voor de inwendige mens staan de Texelse Soepketel, Anneke's Kitchen met Menu 1602 en het Cultuurnachtcafé in Kaap Skil paraat.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 6 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 12 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1