Afbeelding
Foto: SOS Dolfijn

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Aangespoelde bruinvis redt het niet

Natuur

Een levende bruinvis die zondag aan het begin van de avond werd aangetroffen aan de Waddenkant van Texel heeft het niet gehaald. Na overleg met de dierenarts werd besloten om het dier in te laten slapen. Dat meldt SOS Dolfijn in het volgende verslag. 

"Gisteravond kwam er aan het begin van de avond een melding binnen dat er op Texel een levend gestrande bruinvis was gevonden. De vinder had het dier aangetroffen aan de Waddendijk en wetende dat het dier hulpbehoevend was, meegenomen vanaf de strandingsplek om het direct daarna over te dragen aan medewerkers van Ecomare. Het dier werd door hen tijdelijk verzorgd in een speciale transportkist. Ecomare heeft onmiddellijk SOS Dolfijn en een lokale dierenarts ingeschakeld om het dier te beoordelen. Hoewel het dier er, op wat verwondingen na, ogenschijnlijk goed uitzag, bleek het dier bij nader onderzoek symptomen van ziekte te tonen."

"De jonge mannetjes bruinvis, geboren in de zomer van 2017, toonde eerste tekenen van vermagering. Een bruinvis is in het wild de hele dag bezig met het vinden van voedsel. Bruinvissen hebben dagelijks tot wel 10% van het eigen lichaamsgewicht nodig aan vis. Wanneer een walvis niet in staat is om voldoende voedsel te vangen, heeft dit doorgaans een onderliggende oorzaak. De bruinvis had diverse verwondingen op het lichaam. Zo had hij over een groot oppervlakte van de linkerflank meerdere verwondingen, vermoedelijk veroorzaakt doordat vogels de bruinvis na de stranding hadden aangepikt. Ook waren afwijkingen in beide ogen zichtbaar en was de lichaamstemperatuur van de bruinvis laag."

Op dit moment zijn er geen geschikte faciliteiten beschikbaar om bruinvissen opvang te bieden. Op basis van de bevindingen door de dierenarts en in overleg met de experts van SOS Dolfijn is besloten om de bruinvis uit zijn lijden te verlossen door het dier te laten inslapen. Naar inschatting zou de bruinvis bij een directe terugkeer in zee geen reële kans hebben om te overleven.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 8 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 10 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 11 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5