Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Neem een TomTom mee die wél de kaart van Slovenië heeft"

Human Interest

Robin van Sambeek en Herman Blom zijn twee van de Texelaars die meedoen aan Barrelchallenge, een autopuzzeltocht van 2.500 tot 3.500 kilometer. 'Team Vladimir Molotov/ Dimitri Smirnov' beloofde regelmatig een verslag te sturen. Hierbij het verslag van dag 5.

Dag 5: Rondje Slovenië
Gisteren (dag 4) een rustdagje. Waar een aantal 'barrelaars' de skipiste van Kranskja Gora afroetste, ging het leeuwendeel deze rustdag gewoon aan de slag. Een aantal om broodnodige reparaties aan de auto te doen, een aantal om toch de spannende paadjes te ontdekken. Wij kiezen voor de gulle middenweg. Een paar dingetjes nakijken aan de auto, maar ook even over dat besneeuwde paadje en door dat beekje... kwajongens. 

Vandaag staat een tocht door Slovenië op het programma. 259 kilometer met een verwachte rijtijd van bijna 6 uur. Maar dat we wie tijd niet gaan halen, weten we al bij het horen van het weerbericht. Regen en sneeuw. Het zeikt al van de regen als we aan ons Sloveense ontbijt zitten: eieren zo hard gekookt dat ze stuiven en koffie uit een machine die meer in storing gaat dan het gemiddelde barrel. De route is weer prachtig. Ons routeboek is wat vaag, maar we zitten al gauw op de goede weg. Hoe hoger we komen, hoe witter de omgeving. Natte sneeuw maakt het paadje her en der zelfs spannend glad. Als we boven de wolken komen, is het zelfs serieuze sneeuw en zit Herman zichtbaar te genieten als hij ons 4-wiel aangedreven karretje door de witte haarspeldbochten stuurt. Intussen ontploft de barrel groepsapp met filmpjes van auto's die her en der vast staan en één van de bergpassen zelf afgesloten is. Koning winter is op staatsbezoek in Slovenië. 

Tip voor avonturiers die met de auto door dit land gaan: neem een TomTom mee die wél de kaart van Slovenië heeft. Die van ons heeft het niet en met het haperende mobiel-internet rijden we bijna 40 kilometer om voordat we weer op de route zitten ná de bovengenoemde afsluiting.  Maar weer back-on-track val ik met mijn neus in de boter, uh, sneeuw. De sneeuwval is inmiddels zo hevig dat we sneeuwschuivers tegenkomen. Al met al zijn we een kleine negen uur onderweg voordat we het hotel bereiken. Best een pittig dagje. 

We halen bij de organisatie de route voor morgen (vandaag red.), de laatste dag met als bestemming het Oostenrijkse Kirchberg. Morgen zal blijken of de route begaanbaar is, want bij het schrijven van dit verslag, tegen middernacht, sneeuwt het nog steeds.  En de Lada, die heeft deze dag glansrijk doorstaan en staat onder een flinke laag sneeuw te wachten voor de volgende etappe. 

Tot morgen, of zoals ze hier in het hotel zeggen: do jutri

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 9 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 11 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 12 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30