Afbeelding
Foto: Job Schepers

Man moet uit de buurt van vee blijven

Juridisch

Een donderdag veroordeelde Texelaar (41) mag na zijn vrijlating drie jaar lang tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de buurt van vee komen. Dat bepaalde de rechtbank in Alkmaar. Die legde de man wegens het misbruik van drie lammeren en een schaap twintig maanden cel op, waarvan vijf voorwaardelijk.

De uitspraak viel door een gedeeltelijke vrijspraak – het misbruik van één dier bleef onbewezen - lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die wilde dat het de man vijf jaar lang werd verboden tussen middernacht en zes uur 's ochtends buiten zijn woonplaats te komen. Daarnaast eiste de aanklager twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De Texelaar, ook bestraft voor wapenbezit, heeft het misbruik steeds hardnekkig ontkend. Maar volgens de rechtbank is uit onderzoek onomstotelijk vast komen te staan dat celmateriaal van in de dieren aangetroffen spermavloeistof volledig matcht met zijn DNA-profiel.

De Texelaar liep in augustus tegen de lamp bij een alcohol- en drugscontrole. Hij had een injectiespuit met veterinair glijmiddel en spanbanden bij zich, had gras en poep onder zijn schoenen en rook volgens de agenten die hem controleerden "sterk naar schaap". Op het eiland liep toen al geruime tijd een onderzoek naar het misbruik van dieren. In 2016 was daarbij gestart met het verzamelen van DNA-materiaal.

Gezien de attributen die bij de man uit Den Burg zijn gevonden – ook later bij hem thuis - moet hij volgens de rechtbank "zeer georganiseerd" te werk zijn gegaan. "Hij heeft de dieren kennelijk gezien als voorwerpen, waarop hij zijn lusten kon botvieren zonder rekening te hoeven houden met hun welzijn." Met zijn "halsstarrige ontkenning" neemt hij bovendien geen verantwoordelijkheid, stelt de rechtbank. Die vond de man "ongeloofwaardig" en oordeelde – nu de Texelaar daar zelf geen andere verklaring voor heeft – dat de man de dieren moet hebben gepenetreerd.

Volgens een psycholoog is de man volledig toerekeningsvatbaar voor zijn daden. Het 'weilandverbod' dat hij kreeg treedt direct in werking. Het geldt daardoor ook als zijn celstraf wordt opgeschort door een eventueel hoger beroep

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 14 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30