De Schulpengat naast de grotere Texelstroom.
De Schulpengat naast de grotere Texelstroom. Foto: Romar Keijser

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Schulpengat, je was een heerlijk skuutje"

Algemeen

Het stuurhuis van de Schulpengat voelt voor kapitein Bas Schaatsenberg nog altijd aan als een soort thuis. Als hij erheen loopt, ruikt hij denkbeeldig nog de sigarenrook die er vroeger hing.

""In de tijd dat ik als aspirant stuurman aan boord kwam was er nog geen sprake van een rookverbod in publieke ruimtes, de rode kant in de salon had steevast een asbak op tafel en op een of andere manier was het daar naar mijn gevoel veel gezelliger.

Ook in de stuurhuizen werd toen stevig "doorgepaft", één van de vijf vaarploegen werd de 'sigarenploeg' genoemd. Je kon het treffen dat je bij bovenkomst in het stuurhuis vier collega's aantrof met een La Paz Havana in hun hoofd. Was het buiten 20 graden en kraakhelder, had je alsnog je radar nodig om van A naar B te komen. Gelukkig is dit fenomeen nu niet meer in te denken ook al ben ik zelf een roker."

Ik ben in 1997 begonnen met werken bij de TESO en de Schulpengat was toen al zes jaar de dienstboot. Na een paar jaar op de wal als auto-opsteller te hebben gelopen, kwam ik aan dek van de Molengat en Schulpengat als matroos aan het werk.

De verschillen aan dek tussen de 'oudere' Molengat en de Schulpengat waren best groot. Gelukkig was het boven-autorijdek op de Schulpengat uitgerust met gesloten zijstegen waardoor het klimaattechnisch puur aangenamer was ten opzichte van het boven-autorijdek van de Molengat waar de stegen en de kopeinden open waren.

De Schulpengat lag de afgelopen acht maanden afgemeerd in de NIOZ-haven. Vorige week is er een vaarploeg aan boord gestapt en langzaam aan werden alle systemen weer wakker geschud en beproefd. Toen men zeker wist dat alles gereed was om uit te varen is er een proefvaart uitgevoerd met een succesvol resultaat.

Uiteraard dienen er na zo'n lange periode van stilliggen wat kleine reparaties te worden uitgevoerd, maar de betrouwbaarheid van dit schip wat samen hangt met een van de belangrijkste kernwaarden die TESO uitstraalt; "continuïteit" komt in het resultaat van deze proefvaart zeer helder naar voren.

Ik kan met mooie herinneringen terugkijken naar het werken op dit schip. Het klinkt misschien raar, maar bij aanvang van de dienst boven in het knusse 'kleine' stuurhuis komen, heeft altijd als een soort thuis komen gevoeld. Bij het betreden van het trappenhuis naar het stuurhuis lijkt het net of je de sigarenrook nóg steeds ruikt. ??

Ik ga ervan uit dat wanneer de Dokter Wagemaker en de Texelstroom in de toekomst de haven voor het laatst verlaten, ik daar met dezelfde gevoelens op kan terugkijken als nu met de Schulpengat. Want ook dit zijn twee prachtig mooie werkplekken waarmee we nog jaren uit de voeten kunnen. Vaarwel Schulpengat, je was een heerlijk skuutje!"

De Schulpengat vaart vandaag nog één keer als reserveboot. Om 20:00 uur is de laatste afvaart van Den Helder naar Texel. Radio Texel verzorgt tot 18:00 uur live een uitzending vanaf de boot. Het programma NH Leeft van TV NH doet vanaf 17:15 uur live verslag op haar Facebookpagina (NH Nieuws)


 

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00