De Schulpengat in de oorspronkelijke kleuren.
De Schulpengat in de oorspronkelijke kleuren.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Geboren aan boord Schulpengat"

Algemeen

De Schulpengat was van 1991 tot en met 2005 de hoofdboot van TESO. Ze werd de reserveboot toen de Dokter Wagemaker in de vaart kwam. Een terugblik van een paar Texelaars.

Jan Peter Kamermans: "In oktober 2002 was ik op vakantie op Texel (tegenwoordig woon ik er). Er raasde een storm over Texel. De veerdienst was uit de vaart. We moesten de volgende dag naar huis en we hoopten natuurlijk dat de storm nog even aanhield. Maar die maandag was de storm weer gaan liggen. Dus moesten we weer naar huis.

Toen de Schulpengat in Den Helder arriveerde, zaten we in de auto te wachten. Maar de deur ging niet open. Na een tijdje werd er omgeroepen dat de deur vanwege een technische storing niet open ging. Wederom was natuurlijk de hoop dat we er op Texel weer af moesten. Maar na tien minuten ging de deur toch nog open en was onze vakantie definitief ten einde."

Nel Witte:  "Wij stonden in 1991 met onze jongste zoon Bart van 3 jaar te wachten om aan boord te gaan van de "nieuwe" boot voor een overtocht. We stonden vol spanning te kijken naar de nieuwe boot die aanmeerde. Bart was met zijn drie jaar best goed met de Nederlandse taal, maar had nog moeite met de 'sch'. Met luide stem zei hij: 'ik weet hoe die nieuwe boot heet...Gulpengat!' Stilletjes zijn we hem al die jaren zo blijven noemen."

Liesbeth Rijkers:  "18 april 2001 was het zover, de weeën zetten door. Midden in de nacht gingen we in een ambulance met een extra boot naar het ziekenhuis in Den Helder, maar we haalden het niet. De ambulance stond net op de boot, Klaas Eissen sprong erin en daar werd Rein Rijkers geboren! Op de Texelse boot! Een moment om nooit te vergeten!"

De Schulpengat vertrekt om 13.30 uur voor de eerste afvaart naar Den Helder. Om 20:00 uur is de laatste afvaart van Den Helder naar Texel. Radio Texel verzorgt van 14:00 tot 18:00 uur live een uitzending vanaf de boot. Het programma NH Leeft van TV NH doet vanaf 17:15 uur live verslag op haar Facebookpagina (NH Nieuws)

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2