Kapitein Jan Staal aan boord van de Schulpengat.
Kapitein Jan Staal aan boord van de Schulpengat. Foto: Eigen foto

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Technisch nooit in de steek gelaten"

Algemeen

De Schulpengat vaart vandaag voor de allerlaatste keer. Diverse Texelaars blikken terug op de boot die van 1991 tot en met 2016 tussen Texel en Den Helder gevaren heeft.

Dirk Kooiman, oud-kapitein TESO:  "Wat een fantastisch schip! Van 1969 tot 2005 heb ik gevaren met de schepen van de TESO, niet als passagier maar beroepsmatig. Na de Marsdiep en Texelstroom kwam de Molengat in 1980. Wat was dat al een verandering, we konden met twee Voith Schneider propellers  van elk 2000 kW makkelijker manoeuvreren, maar in de praktijk was zij nog wel eens onrustig en wispelturig. Toen kwam de Schulpengat in 1990.

De overgang was voor ons minder groot, omdat er dezelfde besturing op zat. Het schip manoeuvreerde een stuk rustiger, dit kwam door de vier Voith propellers die voor een prima balans zorgden. We konden het schip bij wijze van spreken op de centimeter varen. Ik zie er met plezier op terug. En ze heeft ons weinig in de steek gelaten, een topper."

Jan Staal, oud-kapitein TESO: "De diensttijd van de Schulpengat zit er op. Maar mijn diensttijd op de Schulpengat en afscheid (VUT) was reeds op 24 dec. 2003. In al die jaren als kapitein heeft de Schulpengat mij technisch nooit in de steek gelaten, kortom een fijn schip om mee te varen. Dat ze een betere bestemming mag krijgen als de sloop."

De Schulpengat vertrekt om 13.30 uur voor de eerste afvaart naar Den Helder. Om 20:00 uur is de laatste afvaart van Den Helder naar Texel. Radio Texel verzorgt van 14:00 tot 18:00 uur live een uitzending vanaf de boot. Het programma NH Leeft van TV NH doet vanaf 17:15 uur live verslag op haar Facebookpagina (NH Nieuws)

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35