Uitkomsten van de enquête van Texel Energie over opwekking van duurzame energie.
Uitkomsten van de enquête van Texel Energie over opwekking van duurzame energie. Foto: Bron Texel Energie

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken

Algemeen

Van alle elektriciteit die we op Texel gebruiken willen we graag de helft of meer op het eiland opwekken. Dat zegt 89 procent van de deelnemers aan de enquête ‘De duurzame toekomst van energieproductie op ons eiland’ van TexelEnergie (TE).

Het opwekken van duurzame energie op het eiland is een belangrijke doelstelling van TE. “Hoe gaan we dat bereiken?”, vraagt TE, dat de mening van Texelaars heeft gepeild. De enquête werd 395 keer ingevuld, 82 procent door Texelaars.

Eerste vraag: Hoeveel van het huidige elektriciteitsgebruik op Texel ziet u graag opgewekt? “De helft of meer”, zegt 85 procent. 11 procent wil minder dan de helft in en 5 procent ziet het liefst dat alles van de overkant komt.

Dan de vraag hóe men die energie willen opwekken. 34 procent wil dat de verhouding zonne- en windenergie half om half is. Een derde kiest voor merendeels zon-energie en een derde voor windenergie. 19 procent wil volledig op zonne-energie en 4 procent alleen windenergie.

Wat is de voorkeur van degenen die voor windenergie kozen? 34 procent wil turbines van 0,9 mW (76 meter hoog, waarvan er meer nodig zijn) en 28 procent turbines van 5,6 mW (241 meter hoog, waarvan er veel minder nodig zijn) 38 procent heeft geen voorkeur.

“Uit onze enquête komt een heel genuanceerd beeld over opwekking van duurzame energie naar voren”, zegt Leo Timmers van Texel Energie. Uit de keus voor half zon en half wind blijkt bijvoorbeeld dat men begrijpt dat het belangrijk is dat je zonneparken en windmolens het best in de buurt van aanwezige infrastructuur kunt plaatsen. Bovendien vult het elkaar mooi aan. Bij veel zon heb je vaak minder wind, en bij veel wind wil het nog wel eens bewolkt zijn.”

De enquête geeft volgens Timmers best een representatief beeld van hoe Texelaars over duurzame energieproductie denken. Om te voldoen aan hun voorkeur (50 procent of meer duurzaam) zijn er nog flinke stappen te maken. Uit de Landelijke Klimaatmonitor blijkt dat op Texel vorig jaar van alle verbruikte elektriciteit 17,3 duurzaam werd opgewekt. 6,7 procent van alle verbruikte energie is ‘hernieuwbaar’.

Realistisch stelt Timmers dat in het huidige coalitieakkoord is afgesproken dat er geen nieuwe beleidsvoorstellen over grootschalige opwekking zijn te verwachten. Het weerhoudt de energiecoöperatie er niet van zich “nog nadrukkelijker te blijven inzetten op het realiseren van opwekken van eigen duurzame energie op ons eiland”.

Henk Cornelissen.
Texel deze Week 29 februari 2024 Algemeen 4 uur geleden
Het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg.
Inloop gemeentehuis voor vragen over WOZ Algemeen 9 uur geleden
Zonsopkomst boven het wad bij De Cocksdorp.
Opwarming Waddenzee op NPO 2 bij Focus Algemeen 12 uur geleden
Natuurcoach Erika Waaijer in de duinen.
Mooi, Gezond & in Balans Wandelcoach Erika: De natuur als spiegel Advertorials 16 uur geleden 1
Pieter en Natalja in de zaak aan de Brink in De Koog.
Fietsverhuur De Koog breidt breed assortiment uit Algemeen 28 feb, 16:00 13
V.l.n.r.: Ruben, John, Sander, Betsie en José.
Zaterdag 2 maar in de TXL Sporthal Fietsbeurs voor jong en oud: veiligheid voorop Advertorials 28 feb, 07:28 3
Afbeelding
Boekjes en Brabbels in de bibliotheek Algemeen 27 feb, 18:55
Yvonne Zomerdijk: In Bloei (2024) in Galerie Posthuys
Niet alleen de natuur op Texel ontwaakt, ook de kunstenaars van Galerie Posthuys presenteren zich in volle kleurkracht. In Bloei Cultuur 27 feb, 17:31 1