Zeehond Jan die blind was aan beide ogen.
Zeehond Jan die blind was aan beide ogen. Foto: Salko de Wolf

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Oudste zeehond Ecomare dood

Algemeen

Het dier werd in 1987 als pup ergens op het Texelse strand gevonden en werd daarna opgenomen in de zeehondenopvang van Ecomare omdat hij blind was aan beide ogen.

In de vrije natuur had de zeehond - genaamd Jan - het niet lang gered, in de opvang van Ecomare is Jan maar liefst 36 jaar geworden. Afgelopen week liet Ecomare de hoogbejaarde zeehond inslapen, het dier was ‘op’ . Jan was met zijn 36 jaar de oudste zeehond in de vaste groep zeehonden in de bassins van Ecomare.

Zeehond Jan (een gewone zeehond) was volgens Ecomare een heel stabiele zeehond. “Waar sommige dieren het bij het voeren wel eens laten afweten, was Jan er altijd. Als de dierverzorger twee keer op zijn of haar dijen klopte, wist Jan dat het de bedoeling was dat hij op de kant kwam. Dan kon de verzorger hem even goed bekijken. Jan lustte alles en wist wat hij waard was. In het algemeen was hij heel rustig, maar duurde het te lang voor hij een vis kreeg, dan begon hij hard te spetteren. Een opdringerige soortgenoot kon op zijn plaats gewezen worden met een grauw. “

Het dier hield er volgens Ecomare van om als een dobber in het water te hangen. “Snoet in de zon. Maar zodra het vijf uur was, klom hij op de kant. Lekker droog liggen op de rand van het bassin. Het zal de komende tijd heel raar zijn dat zijn vaste plek tijdens het voeren leeg blijft. We gaan Jan missen in het bassin.”

Afbeelding
Dwaalgast bij de ijsbaan Algemeen 16 uur geleden 26
Afbeelding
Texelse Bierbrouwerij doneert €10.364,- aan Texelse Vuurtoren Algemeen 17 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe locatie voor Kerstconcert Artex Wereldkoor en Folky Vibes Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Sint op toeristische toer Algemeen 27 nov., 16:40 1
Afbeelding
Denise Betsema op de weg terug Algemeen 27 nov., 12:17 5
Afbeelding
Dorpsbezoeken Sinterklaas niet zonder slag of stoot Algemeen 26 nov., 13:30
Afbeelding
Goede Doelen Sint brengt cadeau mee voor kinderboerderij Algemeen 26 nov., 11:12
Afbeelding
De lezersfoto - Uit koers Algemeen 26 nov., 08:30